Erdoğan'ın "darbeci" dediği Hafter’in oğlu Ankara'da Fidan’la görüştü

Erdoğan’ın "etnik temizlikçi" ve "darbeci" olarak nitelendirdiği General Hafter’in oğlu Belkasım Hafter, Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü.

Mısır, BAE ve Suudi Arabistan ile ilişkilerdeki köklü değişimlerin ardından, Ankara’nın Libya’da yıllardır karşı karşıya olduğu isimlerden birinin oğlu ile temas kurduğu ortaya çıktı.

Libya’nın askeri kanadını yöneten General Halife Hafter’in oğlu Belkasım Hafter, geçtiğimiz günlerde Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Bu görüşme, Libya basını tarafından fotoğraflarla duyuruldu.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ ÜZERİNE GÖRÜŞÜLDÜ

Libya Kalkınma ve Yeniden İnşa Fonu’nun Genel Direktörü olarak görev yapan Belkasım Hafter’in, Türkiye ile Libya arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla Fidan ile görüştüğü belirtildi.

Görüşmenin detaylarına dair fazla bilgi verilmezken, iki ülke arasındaki ekonomik ve diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesi yönündeki adımların konuşulduğu ifade edildi.

HAFTER'İN OĞLU İLE BİR DİZİ SÖZLEŞME İMZALADI

Son aylarda, Hafter’in oğlu Belkasım Hafter’in, özellikle sel felaketinden etkilenen Derna ve El-Cebel El-Ahdar bölgelerinde Türkiye ve BAE’den şirketlerle çeşitli iş sözleşmeleri imzaladığı belirtiliyor.

FİDAN: "İLİŞKİLER İYİ İLERLİYOR"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara ile Tobruk arasındaki ilişkilerin çok iyi ilerlediğini ve hem General Hafter hem de oğullarıyla iletişimde olduklarını söyledi.

Fidan, bu ilişkilerin Libya’nın doğu ve batı bölgelerini birleştirmek için nasıl kullanılabileceğine odaklandıklarını belirtti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Libya, 2011’de NATO’nun desteğiyle Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana iç savaş ve bölünme yaşamış durumda. Türkiye, özellikle İhvan bağlantılı Trablus hükümetine verdiği destekle dikkat çekmişti.

Ocak 2020'de Erdoğan "Barbaros'un, Osmanlı'nın yadigarı" vurgusu eşliğinde şunları söyledi:

"Libya'da yaşananlara kayıtsız kalamayız. Kimse bizden, ülkemizden yardım isteyen Libyalı kardeşlerimize sırtımızı dönmemizi bekleyemez. Libya'yı kana ve ateşe bulayanlar, sadece yönetimi ele geçirmeye çalışmıyor, aynı zamanda ülkemize karşı kinlerini de sergiliyor. Bu ülkede, darbeci Hafter'e tabi olmayan Arap kardeşlerimiz var. Hafter onları yok etmek istiyor. Bu ülkede Hafter'in hedef aldığı Berberi, Amazig, Tuareg kardeşlerimiz var. Hafter onları da yok etmek istiyor. Libya'da, Hafter'in etnik temizliğe tabi tuttuğu, Barbarosların, Turgut Reislerin torunları olan ve sayıları 1 milyonu aşan Osmanlı bakiyesi Köroğlu Türkleri var. Hafter onları da yok etmenin peşindedir.

Türkiye’nin Libya konusunda ortaya koyduğu net tavrın, Akdeniz’deki siyasi ve ekonomik oyunları bozma yanında, işte böyle daha derin bir arka planı vardır. Türkiye müdahale etmeseydi, bugün darbeci Hafter tüm ülkeyi ele geçirmiş, Libya halkının tamamı zulmün pençesine düşmüş olacaktı.

Ülkenin meşru yönetimine ve Libya'daki kardeşlerimize saldırılarını sürdürmesi halinde, darbeci Hafter'e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız. Libya halkını özgürlüğe ve istikrara kavuşturana kadar bu coğrafyadaki varlığımız sürecektir."

Dünya Haberleri