Erdoğan’dan NATO Zirvesinde Açıklamalar: "Türkiye Onaylamayacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinde Filistin’de kalıcı barış sağlanmadan İsrail’le işbirliğine onay vermeyeceklerini açıkladı. Erdoğan, Biden’la F-16 satışını 3-4 hafta içinde çözeceği konusunda anlaştığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesinde yaptığı açıklamalarda, İsrail yönetimiyle NATO bünyesinde işbirliği yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Erdoğan, “Filistin'de kapsamlı ve sürdürülebilir bir barış sağlanana kadar İsrail'le NATO bünyesinde işbirliği yapılmasına yönelik girişimler Türkiye tarafından onaylanmayacaktır” diyerek, NATO’nun İsrail’le olan ilişkilerini eleştirdi.

ESAD AÇIKLAMASI: DARGINLIĞI BİTİRELİM

Erdoğan, NATO zirvesinde İsrail ile ilişkilerin yanı sıra, aynı zamanda Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili açıklamalarda da bulundu.

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için aktif diplomatik çabalarını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, ayrıca Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkilerin yeniden kurulması için görüşme talimatı verdiğini duyurdu.

Erdoğan, “Türkiye’nin iki komşu arasındaki ilişkileri yeniden tesis etmek amacıyla olası görüşmeler için Esad’a her zaman davette bulunacağım. İnşallah bu dargınlığı, kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz.” şeklinde konuştu.

ABD'YE ELEŞTİRİ

Zirvede, Türkiye’nin F-16 satışına ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmeye dair detaylar verdi. Erdoğan, “Sayın Biden'la konuştum. '3-4 haftada bu sorunu çözeceğim' dedi” diyerek, ABD’nin Türkiye’ye F-16 jetleri ve modernizasyon kitleri satışını engellemeye yönelik girişimlerini eleştirdi.

"ŞİÖ’NÜN DAİMİ ÜYESİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Erdoğan ayrıca, Türkiye’nin uzun vadeli stratejik hedeflerini de açıkladı. Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü’nde (ŞİÖ) sadece gözlemci değil, daimi üye olma hedefini belirten Erdoğan, ŞİÖ’nün daimi üyesi olmayı hedefliyoruz” dedi.

Zirvenin sonuç bildirgesinde ise gelecek yılki NATO zirvesinin Hollanda’nın Lahey kentinde, bir sonraki zirveninse Türkiye’de yapılacağı duyuruldu.

Dünya Haberleri