Erdoğan'dan NATO yorumu: Müslüman bir sokulduğu yerden bir daha sokulmaz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan grup toplantısında konuştu. Erdoğan dünya diplomasisinin sıcak gündemlerinden biri olan Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusuna ilişkin, "Önümüze getirilen her teklife sorgusuz sualsiz evet diyeceğimiz anlamına gelmiyor. Müslüman bir sokulduğu yerden bir daha sokulmaz" dedi.

Grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunu değerlendirdi. Erdoğan, "NATO ve AB içinde her türlü şımarıklığı sergileyen kimi ülkelere sınırsız hoşgörü gösterseler de müttefiklerimizin bu hassasiyetimizi paylaşmadıkları ortadadır. Önümüze getirilen her teklife sorgusuz sualsiz evet diyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hem PKK/YPG terör örgütüne destek verip hem de bizden NATO üyeliği için destek istemek en hafif tabiri ile tutarsızlıktır" dedi.

'Hassasiyetlerimizi anlamalarını bekliyoruz'

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Enflasyonun en bariz tecellisi olduğu ekonomik sıkıntılar herkesi kara kara düşündürüyor. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Ukrayna - Rusya arasında cereyan eden savaş güvenlik dengelerini tekrar ön plana çıkardı. NATO, Doğu sınırlarını güçlendirmek için çeşitli arayışlar içindedir. Ukrayna krizinin ardından bölgede sergilenen dayanışmanın seferber edilen kaynakları, biraz gözlerimiz dolarak biraz da tebessümle izliyor dersek yeridir. Biz yıllardır terörle mücadele eden bir NATO üyesi olarak bu tablo ile hiç karşılaşmadık. Müttefiklerimizden hassasiyetimizi anlamalarını, saygı göstermelerini ve destek vermelerini bekliyoruz. Teröre karşı sınırlarımızı korumak gibi hassasiyetimiz vardır. Bu hassasiyetimize hiçbir müttefikimiz beklediğimiz ölçüde saygı göstermediler. Sığınmacılar Batı ülkelerine yönelmediği sürece derdimizi paylaşan hiçbir müttefik görmedik. Bunlar kusura bakmasınlar NATO'daki müttefiklerimizdir."

'Boşuna yorulmasınlar'

Erdoğan Finlandiya ve İsveç'ten gelecek delegelere ilişkin de "boşuna yorulmasınlar" diyerek, "İsveç'ten 30 terörist istedik, vermeyiz dediler. Siz teröristleri vermeyeceksiniz ama bizden NATO üyeliğini isteyeceksiniz. Bu güvenlik teşkilatını güvenlikten yoksun hale getirmeye biz 'evet' diyemeyiz. Bu yanlış bir kere yapıldı Yunanistan'la. Yunanistan ve Fransa NATO'dan çıkmışlardı, sonradan girmelerine maalesef biz 'evet' dedik. Müslüman bir sokulduğu yerden bir daha sokulmaz. Pazartesi gelmek istiyorlarmış. Boşuna yorulmasınlar, gerek yok. Tavır ortada. İsveç'te hala yürüyorlar. Bu yürüyüşler hala devam ediyor. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Tek gayemiz ülkemizi istikrarsız hale getirmeye yönelik eylemleri kaynağında kesmektir. Yüzbinlerce Avro'yu bunlara veriyorlar terör örgütü daha çok palazlansın diye. Binlerce TIR, terör örgütlerine gönderilmedi mi? Gönderildi. Bunlar NATO'dan ortağımızdı" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki Baltık ülkesi İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliğine "veto" sinyali vermesi dünya basınının gündemine oturdu. Bazı İttifak üyeleri Erdoğan'ın fikrini değiştireceğinden umutlu olsa da Cumhurbaşkanı, ikna gündemiyle Türkiye'ye gelecek olan delegeler için "zahmet etmesinler" ifadelerini kullanmıştı.

İsveç ve Finlandiya ise Erdoğan'ın çıkışı ardından bugün NATO üyeliği için başvuru belgelerini imzalamıştı. Taraflar üyelik mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'a sunmuştu. Taraflardan yapılan açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yönelik, "İkna edeceğiz" değerlendirmesi gelirken, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ise "Erdoğan bir ay önce olumluydu. Kafam karıştı" demişti.

Dünya Haberleri