Endonezya'da artık kadın askeri öğrencilerden bekaret testi istenmeyecek

Endonezya'da tepki çeken, kadın askeri öğrencilere uygulanan bekaret testi kararı uygulamasının kaldırılmasına karar verildi. İnsan hakları aktivistleri alınan kararı memnuniyetle karşıladı.

Endonezya'da kadın askeri öğrencilere uygulanan tartışmalı bekaret testi uygulamasına son verildi. İnsan hakları aktivistleri uzun zamandır eleştirdikleri bu uygulamanın kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı.

Endonezya Genelkurmay Başkanı Andika Perkasa gazetecilere verdiği demeçte, bu tür testlerin artık orduda yapılmayacağını söyledi. Andika geçen ay, erkek ve kadın askerlerin seçim sürecinin eşit olması gerektiğini ifade etmişti.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) daha önce yayınladığı bir raporda, askeri okula girmek isteyen genç kadınlara, doktorlar tarafından uygulanan bekaret testlerinin, "sistematik, taciz edici ve acımasız" olduğu ifade edilmişti.

Ordu ise, testlerin askeri öğrenci olacak genç kadınların ahlakını belirlemede önemli olduğunu iddia ediyordu.

Dünya Sağlık Örgütü ise, bu uygulamanın "bilimsel geçerliliği" olmadığını ve "kızlık zarının" görünümünün güvenilir bir cinsel ilişki göstergesi olmadığını ifade etmişti.

'Testlere hiçbir zaman ihtiyaç olmadı'

Kadına Yönelik Şiddet Ulusal Komisyonu Başkanı Andy Yentriyani, ordunun kararını desteklediğini belirterek, "Testlere hiçbir zaman ihtiyaç olmadı" dedi.

HRW'deki Endonezya araştırmacısı Andreas Harsono ise , uygulamanın "aşağılayıcı, ayrımcı ve travmatik" olduğunu vurgulayarak bu kararın çoktan alınması gerektiğini belirtti.

Dünya Haberleri