2019 yılında dünyada en çok ses getiren olaylardan biri Nissan Motor Co. ve Renault'un eski CEO'su Carlos Ghosn'un adının karıştığı usulsüzlük iddialarıydı. Bu iddialarla Japonya'da hakim karşısına çıkan Lübnan doğumlu iş adamının yargılanması devam ederken, Ghosn'un Lübnan'a kaçtığı belirtildi.
Kısa bir süre önce 7 ay hapis cezasına çarptırılan iş adamının yargılama süreci devam ediyordu. Dün gece açıklama yapan Ghosn, resmen kaçak statüsüne düştüğünü doğrulamıştı. Ghosn açıklamasında, "Ben şu an Lübnan'dayım ve Japonya'nın kirli adalet sisteminin esiri değilim. Adaletten değil, adaletsizlikten ve siyasi yargıdan kaçtım" ifadelerini kullandı.
Türkiye üzerinden Lübnan'a kaçtı
Gözaltından çıktıktan sonra başkent Tokyo'da bir süre daha yaşamaya devam eden Ghosn'un 2020'de yapılacak duruşma sebebiyle yurt dışına çıkış yasağı bulunuyordu. ABD'li Wall Street Journal gazetesi Ghosn'un Japonya'dan nasıl çıktığına dair bir bilgi vermezken, konuyla ilgisi olan birine dayandırdıkları haberlerinde Lübnan'a Türkiye üzerinden kaçtığını ifade etti. Lübnan'ın mahkûm iadesi yapmadığını belirten WSJ, Ghosn'un Japonya'ya dönmesi gerekmeyeceğinin de altını çizdi.
Öte yandan İngiliz Financial Times da iş adamının pazar akşamı Beyrut'a özel bir jet ile iniş yaptığını duyurmuştu.
Hakkındaki suçlamalar ve yargı süreci
Ghosn, şirket bütçesini kendi çıkarları ve lüks yaşam standartları için kullandığı iddialarıyla 3 farklı suçlama ile 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. İş adamının destekçileri bunun siyasi bir kumpas olduğunu ileri sürmüştü.
Lübnanlı iş adamı 19 Kasım 2018'de gözaltına alınmış ve 4 ay içeride kalmıştı. 25 Nisan 2019'da kefaletle serbest bırakılan Ghosn'un ülkeden kaçma riskinin bulunduğu gerekçesiyle serbest kalmasına itiraz edilmiş ancak Ghosn Tokyo'da yaşamaya devam etmişti.
13.8 milyon doları yaktı
Lübnan'a kaçmasaydı 2020 yılının nisan ayında hâkim karşısına çıkması gereken Ghosn'un hapis cezası almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Resmi rakamlara göre Japonya'da suç işlediği kanıtlananların yüzde 99'u hapis cezası alıyor. İş adamı, aklanması durumunda geri alabileceği 1.5 milyar Japon Yen'i (13.8 milyon dolar) tutarındaki kefaleti de ülkeden kaçarak yakmış bulunuyor.
Lübnan, 2017 yılında Ghosn'un fotoğraflarını posta pullarına basmıştı.