Doğumla vatandaşlık krizi büyüyor! Trump mahkeme salonunu terk etti

ABD’de doğumla vatandaşlık hakkını sınırlamayı hedefleyen Başkan Donald Trump’ın kararnamesi, Yüksek Mahkeme’de masaya yatırıldı. Yargıçların büyük bölümü düzenlemeye mesafeli yaklaşırken, Trump’tan dikkat çeken sert bir açıklama geldi.

ABD’de doğum yoluyla vatandaşlık hakkını sınırlamayı amaçlayan Başkan Donald Trump’ın tartışmalı kararnamesi, ABD Yüksek Mahkemesi gündeminde ele alındı. Kritik duruşmada yargıçlar, söz konusu düzenlemenin Anayasa’ya uygunluğunu kapsamlı şekilde sorguladı.

Mahkeme, özellikle ABD’de yasa dışı ya da geçici statüyle bulunan göçmenlerin çocuklarının vatandaşlık hakkını ortadan kaldırmayı hedefleyen düzenlemenin, Anayasa’nın 14. maddesiyle çelişip çelişmediği üzerinde durdu.

ÇOĞUNLUK MESAFELİ

Duruşma sırasında muhafazakâr kanada yakınlığıyla bilinen yargıç Clarence Thomas, doğumla vatandaşlık hakkının tarihsel olarak göçmenleri değil, kölelikten kurtulan siyahilere hak tanımak amacıyla düzenlendiğini savundu. Ancak mahkeme üyelerinin büyük bölümünün Trump yönetiminin argümanlarına temkinli yaklaştığı gözlendi.

Çevrim içi olarak da takip edilebilen duruşmada, yargıçların önemli bir kısmı kararnamenin anayasal dayanağı konusunda şüphelerini dile getirdi. Bu durum, Trump yönetiminin davayı kazanmasının kolay olmayacağı şeklinde yorumlandı.

"BU KADAR APTAL OLAN TEK ÜLKE BİZİZ"

Başkent Washington’daki duruşmaya bizzat katılan Trump, Adalet Bakanlığı’nın savunmasını dinledikten sonra, karşı tarafın söz hakkı almasının hemen ardından salondan ayrıldı.

Duruşma sonrası sosyal medya platformu Truth Social üzerinden açıklama yapan Trump, doğumla vatandaşlık uygulamasını hedef alarak, “Dünyada buna izin verecek kadar aptal olan tek ülke biziz!” ifadelerini kullandı.

MAHKEME ÖNÜNDE PROTESTO

Duruşma devam ederken mahkeme binası önünde toplanan protestocular ise doğumla vatandaşlık hakkını savunan sloganlar attı. Göstericiler, ABD dışında bu hakkı tanıyan çok sayıda ülke bulunduğuna dikkat çekti. Davanın sonucunun, mahkemenin takvimine göre haziran sonu ya da temmuz başında açıklanması bekleniyor.

Eğer mahkeme Trump yönetimi lehine karar verirse, belgesiz göçmenler ve geçici oturum sahiplerinin ABD’de doğan çocuklarının otomatik vatandaşlık hakkı ortadan kalkabilir.

Trump, söz konusu başkanlık kararnamesini 20 Ocak 2025’te imzalamış ancak kararname, kısa sürede çok sayıda eyalet tarafından yargıya taşınmıştı. ABD’de uzun yıllardır tartışma konusu olan doğumla vatandaşlık hakkı, bu davayla birlikte yeniden ülke siyasetinin en kritik başlıklarından biri haline geldi.

Dünya Haberleri