Paleontolojide "kaprolit" olarak adlandırılan fosilleşmiş dışkılar, geçmişte yaşayan insanların beslenme şekilleri, hangi virüs ve bakterilerin onları etkilediği gibi birçok konunun aydınlatılmasını sağlıyor.
Porto Riko Üniversitesi'nden Prof. Gary Antonio Toranzos Soria ve ekibi, ''Saladoidler'' ve ''Huecoidler'' olarak bilinen iki yerel topluluğa ait kaprolitleri inceledi.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre araştırmacılar, bu iki yerel halkın dışkı fosillerinde yer fıstığı, mısır, kırmızı biber gibi beklenen bitki DNA'ları dışında tütün ve pamuğa da rastladı.
Hakemli dergi Plos One'da yayımlanan makalede, Huecoid'lerin ve Saladoid'lerin bu bitkileri de yemiş olabileceği öne sürüldü.
"Bu insanların iç çamaşırlarını yemediklerinden eminiz" diye şaka yapan Toranzos Soria ve ekibi, makalede pamuğun varlığına dair iki görüş ortaya attı:
Dokumacılık yaptığı bilinen Huecoidler ve Saladoidler, pamuk yağını gıda katkı maddesi olarak kullanmış ya da iplik yaparken kullandıkları pamuk liflerini ağızlarında ıslatırken yutmuş olabilirler.
Araştırmacılar, Kolomb öncesi dönemde tütün çiğnemeye dair herhangi bir kanıt bulamadıklarına dikkat çekti.