Delta varyantının yükseldiği Avustralya'da halka askeri müdahale

Avustralya'nın en büyük şehri Sidney'de Delta virüsünün yayılmasını engellemek için askeri müdahale başlatıldı. 5 milyon nüfuslu şehirde 5 haftadır kapanma olmasına rağmen vakaların yükselişe geçmesi askeri müdahale sürecini hızlandırdı.

Avustralya'nın en büyük şehri Sidney'de askeri müdahale başladı. Pazartesiden itibaren şehirde devriye gezecek askerler, delta varyantının en yoğun görüldüğü yerlerdeki kısıtlamaları uygulamak için polislerle birlikte çalışacak. Delta varyantının en çok vurduğu batı ve güneybatı varoşlarının yaşadığı bölgelerde ise polislerden sert baskı görüldüğü dikkat çekti. Bölgedeki belediye başkanlarından Steve Christou buralarda yaşayan insanların polisler tarafından hedef alındığını belirtti. 

Askerler Sidney'de devriye gezecek

Ancak pek çok kişi, 'demir yumruk indirme' diye nitelediği askeri müdahalenin gerekli olup olmadığını sorguladı.

 

Avustralya ordusu askerleri, haftasonunda eğitimden geçirildikten sonra pazartesiden itibaren Sidney'de devriye gezecek ve diğer pandemiyle mücadele faaliyetlerine yardım edecek.

 

Askerler, Delta vakalarının en yoğun görüldüğü ve evden 10 kilometreden uzağa seyahat etmenin yasaklandığı bölgelerde polisle birlikte halkın kısıtlamalara uymasını sağlayacak.

5 haftadır uygulanan ve 28 Ağustos'ta sona ermesi planlanan kapanma kısıtlamalarına rağmen, bugün Sidney'de 170 yeni vaka bildirildi.

Askerlerin devriye gezmesinin işe yarayacağını düşünüyor

Sputnik'in haberine göre, Eyaletin polisten sorumlu bakanı David Elliott, "askerlerin devreye girmesinin işe yarayacağını, çünkü Sidneyliler içinde küçük bir azınlığın kuralların kendileri için geçerli olmadığını sandığını" söyledi.

Avustralya Avukatlar İttifakı isimli STK ise en büyük şehre asker konuşlandırılmasını "liberal demokraside ordunun endişe verici şekilde kullanılması" diye niteledi.

Yoksul kesim baskı görüyor

Delta salgını, Sidney'in yoksul ve göçmen kökenli 2 milyon nüfusunun yaşadığı batı ve güneybatı varoşlarını vurdu.

Bu varoşların zaten polis tarafından hedef alınan bölgeler olduğuna ve Sidney'in geri kalanından daha sert kısıtlamalara maruz kaldığına dikkat çekildi. 

SBS'e konuşan bölgedeki belediye başkanlarından Steve Christou, "buralarda nüfusun en yoksul kesimlerinin yaşadığını, zaten polis tarafından diğerlerinden ayrılarak hedef alındığını ve marjinalleştirildiğini" belirterek şöyle devam etti:

"Onlar mortgage taksitlerini, kiralarını ödeyemiyor, yiyecek satın alamıyor, iş bulamıyor. Şimdi kapanmayı dayatmak için sokaklara askerleri dökmek, bu insanlar için devasa sorunlar yaratacak."

Asker konuşlandırılmasını eleştirenler, federal ve eyalet hükümetine "aşı kampanyasını hızlandırma ve koronavirüsten etkilenen topluluklara hizmetleri artırma" çağrısı yaptı. 

Yetişkin nüfusunun sadece yüzde 17'sini aşılayan Avustralya, OECD ülkeleri içinde en düşük aşılama oranlarında kalanlar arasında.

Dünya Haberleri