Çöp Krizi İki Ülke Arasında Anlaşmayı Bitirdi

Kuzey Kore ile yaşanan çöp gerginliği sonrası düzenlenen kabine toplantısının ardından Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Koreler Arası Anlaşması'nın askıya alınmasını talep eden önergeyi imzaladı.

KUZEY KORE BARIŞI TEHDİT EDİYOR!

Kabine toplantısında konuşan Başbakan Han Duck-soo, ''Kuzey Kore'nin sürekli provokasyonları sadece halkımızın hayatını ve güvenliğini büyük ölçüde tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda Kore Yarımdası'ndaki barışı da ciddi şekilde baltalıyor.'' ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın askıya alınmasının ülke yasaları bakımından meşru olduğunu söyleyen Han, ''19 Eylül'de imzalanan askeri anlaşma gereği Askeri Sınır Çizgisi yakınlarında kısıtlanan tatbikatların yapılmasına olanak tanımakta ve Kuzey Kore'nin provokasyonlarına karşı daha yeterli ve acil önlemler almamızı sağlamaktadır.'' dedi.

''ASKERİ FAALİYETLER NORMALE DÖNÜYOR''

Savunma Bakan Yardımcısı Cho Chang-rae, Koreler Arası Anlaşması'nın askıya alınmasıyla uzun süre sonra ilk kez Askeri Sınır Çizgisi ve kuzeybatı sınır adaları yakınlarındaki tüm askeri faaliyetlere yeniden başlanacağını bildirdi. Cho, "Bu önlem, 2018 anlaşmasıyla kısıtlanan ordumuzun tüm askeri faaliyetlerini normale döndürüyor" açıklamasında bulundu.

Kuzey Kore daha öncede casusluk faaliyetlerinde bulunmuş fakat bu denemelerde başarısız olmuştu. Güney Kore bunun üzerine 22 Kasım 2023'te, Kuzey Kore ile 2018'de imzaladığı anlaşmanın bazı hükümlerini askıya aldığını açıklamıştı. Kuzey Kore de 23 Kasım 2023'te anlaşmayı feshettiğini duyurmuştu.

Dünya Haberleri