Çocuk ölümleriyle bağlantılı iddiası: DSÖ’den Hint şurupları için küresel alarm

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gambiya'da 66 çocuğun ölümüyle bağlantılı olabileceği düşünülen dört öksürük şurubu için küresel alarm uyarısında bulundu.

DSÖ, Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby, Makoff Baby ,ve Magrip N Cold Syrup adlı şurupların Maiden Pharmaceuticals adlı Hindistanlı bir şirket tarafından üretildiğini ve bu şirketin ürünlerin güvenliği konusunda garanti veremediğini belirtti.

İllegal yollardan diğer ülkelere dağıtılmış olabilir

Bu ürünlerin kullanımının özellikle çocuklar arasında ciddi yaralanma veya ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulunan DSÖ, sözkonusu dört şurubun Gambiya'da tespit edildiğini, ancak "gayri resmi pazarlar aracılığıyla diğer ülkelere veya bölgelere dağıtılmış olabileceğini" de kaydetti.

Yetkililer kanıt istedi

Firma konuya ilişkin yorum yapmazken Hintli yetkililerin DSÖ'den şuruplar ve ölümler arasındaki bağlantıya dair kanıtları paylaşmasını istedikleri bildirildi.

Ne olmuştu?

Popüler bir turizm merkezi de olan Gambiya'daki sağlık yetkilileri Temmuz ayı sonlarında beş yaşın altındaki çocuklar arasında akut böbrek hasarı vakalarında artış tespit etmiş, bunun üzerine hükümet tüm parasetamol şuruplarının kullanımını askıya almıştı.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri