Çin'i zorlayacak iddia: İlk hastalardan alınan numuneler silinmiş!

Koronavirüsün nerede çıktığı araştırılırken yeni bir detay ortaya çıktı. Çin, Aralık 2019'da koronavirüsün deniz ürünleri pazarından patlak vermesinden önce, virüsün Wuhan'da dolaştığını belirten ilk hastalardan alınan numuneleri sildi.

Çinli bilim adamları, en erken teyit edilen Covid hastalarından önemli verileri sildi, bugün hastalığın gerçek kökenleri hakkında yoğun bir incelemenin ortasında ortaya çıktı.

Wuhan merkez üssündeki hastalardan alınan düzinelerce test örneğinin, virüsün evrimini izlemek için kullanılan uluslararası bir veri tabanından silindiği bulundu. Dosyalar, virüsün nasıl ortaya çıktığı ve Aralık 2019'da deniz ürünleri pazarında patlak vermeden önce ne kadar süredir varolduğu hakkında hayati ip uçları gösterebilirdi.

Bunların silindiğini fark eden ve verilerin bir kısmını kurtarmayı başaran Amerikalı profesör, koronavirüsün Çin'in resmi zaman çizelgesinden çok önce dolaştığını öne sürdüklerini söyledi.

Virüsün ilk örneklerinin, yakın zamanda hayvanlardan insanlara sıçrayan bir patojenden beklenenden daha fazla evrimleştiğini buldu, ancak 'laboratuar sızıntısı' teorisine daha fazla ağırlık verdiğini söylemedi.

Seattle'daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi'nden bir virolog olan Profesör Jesse Bloom, Çin'in dosyaları 'varlığını gizlemek' için kaldırdığına inandığını söyledi. İngiliz bilim adamları MailOnline'a, bulguların Covid'in ıslak pazarlara bağlanmadan önce, 'belki aylar önce' insanlarda yayıldığını doğruladığını söyledi.

En son yapılan kayıtların silinmesi, virüsün Wuhan'daki üst düzey bir biyogüvenlik laboratuvarından yanlışlıkla sızmış olabileceği şüphesinin artmasıyla ortaya çıktı.

Boris Johnson'ın eski baş yardımcısı Dominic Cummings, Profesör Bloom'un bulgusunun 'laboratuar sızıntısı' teorisine 'doğru' işaret ettiğini söyledi.

İngiltere'nin baş bilim danışmanı Sir Patrick Vallance bugün Lordlar Kamarası seçilmiş komitesine kanıt sunarken, yüksek kaliteli viroloji laboratuvarlarında 'Neler olduğunu anladığımızdan emin olmak için gerçek bir ihtiyaç' olduğunu söyledi.

Örtbas, bugün 'Silinen derin sıralama verilerinin kurtarılması, erken Wuhan SARS-CoV-2 salgınına daha fazla ışık tutuyor' başlıklı bilimsel bir makalede ayrıntılı olarak açıklandı.

Profesör Bloom, o zamandan beri 45 örneğin tamamının veri tabanından çıkarıldığını ve 'silme için makul bir bilimsel neden bulunmadığını' kaydetti. En olası açıklamanın, salgının kökenleri hakkındaki gerçeği 'kötüye kullanmak' ve 'gizlemek' olduğunu söyledi.

Profesör, bilim insanlarının genetik örneklerini normalde bir e-posta talebi yoluyla NIH'nin veri tabanından nispeten kolaylıkla çıkarabileceklerini açıkladı. "Mevcut çalışma, bilimin güvenilir yapılarının, Vuhan'da SARS-CoV-2'nin erken yayılmasıyla ilgili dizileri gizlemek için kötüye kullanıldığını gösteriyor" diye yazdı.

 

Dünya Haberleri