Çin'den Dünya'ya Filistin Mesajı

ÇİN Devlet Başkanı Xİ Jinping, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Toplantısı'nın açılışında konuştu. Xi konuşmasında dünyaya barış ve adalet için iki devletli çözümde ısrarcı olunması gerektiğini vurguladı.

Çin'in başkenti Pekin'deki toplantıya katılan Xİ Jinping, Çin Devletinin Arap ülkeleriyle birbirlerini desteklemesi gerektiğini ve ilişkilerin dünya barış ve istikrarını korumaya hazır olduklarını kaydetti.

2026'DA ÇİN'DE DEV ZİRVE

Xi Jinping Çin'in dünya üzerinde barış ve anlayış kültüründe her zaman göreve hazır olduğunu açıklayarak Arap Ülkelerinin bu konuda stratejik bir rol oynadığını söyledi. Çin'in 2026 yılında 2. Çim-Arap Zirvesine ev sahipliği yapacağını açıklayarak bu zirvenin Arap coğrafyası ve Çin arasındaki ilişkiler için de yeni bir kilometre taşı olacağını belirtti.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDE ISRARCI OLUNMALI"

Çin Devlet Başkanı Xi, Ortadoğu'daki savaş ateşinin hala sürmesinin dünya için bir felaket olduğunu ve halkların büyük acılar yaşadığını belirtti. Savaşın bir an önce sonlandırılması için iki devletli çözüm planında ısrar edilmesi gerektiğini söyledi. Çin'in 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devletine olan desteğini vurgulayan Xi, bu konuda bir barış konferansı düzenlenmesini de desteklediklerini söyledi.

BEŞ İŞBİRLİĞİ DÜZENİ ÖNERİSİ

Xi,Çin ve Arap ülkelerinin dünyaya yeni bir işbirliği modeli sunması gerektiğini ifade etti. Çin’in bu temel üzerinde Arap ülkeleriyle “Beş İşbirliği Düzeni” ni oluşturmaya hazır olduklarını belirten Xi, “Beş İşbirliği Düzeni” konseptinin içeriğinde daha dinamik ve inovasyon odaklı düzen, daha büyük yatırım ve finans düzeni, daha büyük boyutlu bir enerji işbirliği düzeni, ekonomi ve ticaret alanında daha dengeli ve karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği düzeni ve daha geniş kültürel ve beşeri değişim düzeni yer aldığını ifade etti.

Dünya Haberleri