Koronavirüs'ün ardından Bubonik vebanın da salgına dönüşebileceğini ifade eden uzmanlar alarma geçti.
Uzmanlar yaptıkları uyarıda "Şu anda insanlar arasında bubonik veba salgını yayılma riski bulunuyor. Vatandaşlar kendilerini koruma önlemlerini geliştirmeli, olumsuz sağlık durumlarını acilen bildirmelidir." dedi.
Av yasağı geldi
Hastalığı taşıma ihtimali bulunan hayvanların avlanması ve yenmesi yasaklandı.
Bubonik veba nedir?
Bubonik veba, tüm veba olgularının yaklaşık olarak %75'lik kısmını oluşturur. Pire ısırmasının bir iki gün sonrasında, ısırılan bölgede kızarıklıkla beraber lenf bezlerinin şişmesi gözlemlenebilir. Bakteriden kaynaklanan enfeksiyon nedeniyle şişen lenf bezlerinde ısırıldıktan birkaç gün sonra iltihaplı bir sıvı gelmeye başlar. Hastalık bu aşamada tedavi edilmezse bakteri vücudun diğer bölgelerine yayılarak çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir.
Bakterinin temel üç farklı bulaşma yoluna bağlı olarak vebanın bubonik (hıyarcıklı), septisemik, pnömonik olmak üzere üç formu bulunmaktadır. Enfekte olmuş pirelerin insanları ısırmasıyla oluşan bubonik form, enfekte olmuş hayvanın doku veya vücut sıvılarına direkt temasla oluşan septisemik form, pnomonik vebası olan bir insanın öksürükle birlikte bakteriyi taşıyan solunum damlacıklarının sağlam insanlar tarafından solunmasıyla oluşan pnömonik formdur.
Belirtileri nedir?
Bubonik vebada bakteri vücuda girdikten sonra 3 ila 8 gün içinde etkisini gösterir. Belirtileri, yüksek ateş, üşüme duygusu, başağrısı, ishal ve bubo adı verilen, lenf bezi şişmeleridir. Deri altında ve iç organlarda kanama başladığı zaman da, akan kanın birikmesi sonucu ciltte siyah lekeler oluşur.