Çin'de Rekor Sıcaklıklar Tarımı Vuracak

Çin'de rekor sıcaklıklardan kaynaklı şiddetli kuraklık kuzeyi yakıp kavururken, yağışlar güneyi sular altında bırakıyor. Ülke aşırı hava koşullarıyla karşı karşıya ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde bu durum gıda güvenliği açısından endişeleri artırıyor.

İlk bahar ve yaz ayları ekim mevsimlerini bozdu. ülkenin yüksek miktarda buğday ve pirinç üreten bölgeleri kötü etkilendi.

SICAKLIKLAR ARTACAK

CNN Worl haberine göre, Tarım Bakanlığı, Perşembe günü yaptığı açıklamada, kuzey ve orta illerde kuraklık ve yüksek sıcaklığın ekim mevsimini olumsuz etkilediğini belirtti. Sıcaklıkların önümüzdeki günlerde 35 dereceyi geçmesinin beklendiğine dair bir uyarıda bulundu.

HERŞEY DAHA DA ZORLAŞABİLİR

Bakanlık sözcüsü, "Son dönemdeki sürekli yüksek sıcaklıklar, topraktaki su kaybını hızlandırdı ve bazı bölgelerde kuraklık oluşumuna yol açtı, bu da yaz ekim mevsimini olumsuz etkiledi" dedi. "Kuraklık devam ederse, yaz ekim mevsimini korumak daha da zorlaşacak."

Çin'in en büyük buğday üreticisi olan Henan'da, Mayıs ayındaki yağışlar yıllık ortalamanın %70 altında kaldı. Eyalet yetkilileri, durumu endişe verici buluyor.

1961'DEN BÜGÜNE EN SICAK BAHAR YAŞANIYOR

Ülkede genel bir sıcak hava dalgası yaşanıyor. Çin Meteoroloji İdaresi, 28 bölgesel meteoroloji istasyonunun Haziran ortasında rekor sıcaklıklar kaydettiğini açıkladı. Fenyang şehri, Shanxi eyaletinde 40.2 derece sıcaklıkla rekor kırdı.

Çin, bu yıl kaydedilen en sıcak baharını yaşıyor. Ulusal İklim Merkezi'ne göre, Mart ile Mayıs arasındaki ortalama sıcaklık, 1961'den beri kaydedilen en yüksek olan 12.3 dereceye ulaştı. Geçen yıl da ülke rekor sıcaklık yaşamıştı.

GÜNEY YAĞMURLARLA BOĞUŞUYOR

Güney bölgeleri ise uzun süredir şiddetli yağışlarla mücadele ediyor. Nisan ayında, Tarım Bakanlığı, bölgedeki bazı bölgelerde yağışların normalin %50 ila %80 üzerinde olduğunu belirtti. Bu, pirinç yetiştiriciliğini olumsuz etkiliyor.

CMA, Zhejiang, Fujian, Jiangxi, Hunan, Guangxi ve Guizhou gibi önemli üretim ve sanayi merkezlerinde şiddetli yağışlar yaşandığını bildirdi. Hunan ve Jiangxi, ülkenin en büyük pirinç üreticileri arasında yer alıyor.

Çin Devlet Sel Kontrol ve Kuraklık Yardım Merkezi, güneydeki sel ve kuzeydeki kuraklık için acil bir müdahale çağrısında bulundu.

Bu yağışlar, kısa süreli, yoğun muson yağışlarına neden olabilecek mevsimsel bir modelle ilişkilendiriliyor.

Dünya Haberleri