Cilvegözü’nde geri sayım

Avrupa Komisyonu Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğü Komşuluk ve Orta Doğu'dan Sorumlu Direktörü Andreas Papaconstantinou, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye uluslararası yardımların taşınmasına izin verilen mekanizmanın süresinin 10 Temmuz'da dolacağını, bunun bir yıl daha uzatılması için diplomatik çalışma yürüttüklerini söyledi.

Cilvegözü sınır kapısı üzerinden Suriye'ye insani yardımların yapılmasına izin veren mekanizmanın görev süresi 10 Temmuz'da doluyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'ye insani yardımların yapılmasına imkan tanıyan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana milyonlarca kişiye ulaşıyor.

Sınır kapısının açık kalması ve yardımların devam edebilmesi için söz konusu mekanizmanın, BMGK tarafından yenilenmesi gerekiyor.

BM Güvenlik Konseyi, biri Norveç ve İrlanda tarafından, diğeri ise Rusya tarafından hazırlanan iki rakip tasarıyı müzakere ediyor.

Norveç ve İrlanda'nın sunduğu ve Batılı ülkelerin destek verdiği tasarıda, Cilvegözü sınır kapısının bir yıl daha açık kalması öneriliyor.

Ancak Rusya sınır ötesi yardım mekanizmasının görev süresinin sadece 6 ay uzatılması ve yardımların Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapılmasını istiyor.

Rusya'nın kararın yenilenmesini veto etmesi durumunda ise Cilvegözü sınır kapısının kapanma riski bulunuyor.

Sınır kapısının kapanması ve insani yardımların kesintiye uğraması durumunda Suriye'nin kuzey batısında 4 milyondan fazla kişi açlık riskiyle karşı karşıya kalacak.

Cilvegözü Sınır Kapısı'nın "BM yardımları için açık kalması" talebi

Avrupa Komisyonu Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğü Komşuluk ve Orta Doğu'dan Sorumlu Direktörü Andreas Papaconstantinou, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye uluslararası yardımların taşınmasına izin verilen mekanizmanın süresinin 10 Temmuz'da dolacağını, bunun bir yıl daha uzatılması için diplomatik çalışma yürüttüklerini söyledi.

Papaconstantinou, çeşitli programlara katılmak için geldiği Hatay'da, AA muhabirine, insani yardımların Suriye'ye ulaştırmasında Cilvegözü Sınır Kapısı'nın çok önemli olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'ye yönelik insani yardımlarını Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan ulaştırma yetkisinin 10 Temmuz'da sona ereceğini hatırlatan Papaconstantinou, "Şu an mevcut sistemin süresini uzatmaktan başka ve bu insanlara ihtiyaçları olan yardımları ulaştırabileceğimiz başka bir sistem yok. Bu sistemi destekliyor ve yenileme kararını tamamen savunuyoruz." diye konuştu.

Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Suriye'nin kuzeybatısındaki milyonlarca insanın "can damarı" olduğunu ifade eden Papaconstantinou, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'de bu çalışmaları sürdürmemizi gerektiren insani ihtiyaçlar var. Eğer bu karar yenilenmezse, hiç beklemediğimiz kötü senaryolar hayata geçecek. Gece gündüz diplomatik çabalarımızı bu kararı uzatmak için sürdürüyoruz. Eğer karar uzatılmazsa insani sonuçları çok ağır olacak. Hatay'da ve Hatay'a gelmeden önce Türk makamlarıyla bu konuyu görüştük ve bu kararın uzatılması konusunda mutabık kaldık. Benim düşüncem, bu kararın New York'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) verileceği yönünde. O zamana kadar diplomasimiz kararın yenilenmesine odaklanacak. Bu sistemin sürmesine inanan Türkiye ve diğer aktörlerle çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

Papaconstantinou, Suriye içindeki Suriyelilerin ihtiyaç duydukları yardımları sağlamak istediklerini ve bunun için çok önemli program yürüttüklerini anlatarak "Suriye'ye yönelik çok önemli bir program yürütüyoruz. Suriye içindeki Suriyelilerin ihtiyaç duydukları yardımı sağlamak istiyoruz. Bu programın yüzde 40'ı, Suriye'nin kuzeybatısındaki Suriyelilerin ihtiyaçlarına ayrılmış durumda." dedi.

"Türkiye'ye müteşekkiriz"

Papaconstantinou, Türkiye'nin Suriyelilerin yanlarında olduğu anlatarak şunları kaydetti:

"10 Mayıs'ta, AB'nin Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için çok önemli bir mali paketi harekete geçirdiğimiz bir konferans düzenledik. Başkanımız Ursula von der Leyen, Türkiye'deki mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için 2024'e kadar 3 milyar avro ile Türkiye içindeki yardımları sürdürme konusunda çok önemli taahhütte bulundu. Türkiye'ye yıllar boyunca bu kadar çok Suriyeliyi ağırladığı için müteşekkiriz."

BM'nin Suriye yardımlarında Cilvegözü Sınır Kapısı

Suriye'nin kuzeybatısındaki çok sayıda Suriyeliye ulaşan ve hayati önem taşıyan uluslararası insani yardım malzemelerinin gönderildiği tek sınır kapısı Cilvegözü, Rusya'nın engellemesi durumunda 10 Temmuz'da kapanma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

BM, Suriye'ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BMGK kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana, özellikle Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de 5 milyona yakın kişiye ulaşıyor.

2020'ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken; Rusya'nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2'ye indirilmiş, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü Sınır Kapısı'nın açık tutulmasına onay vermişti.

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan her ay 1000'den fazla insani yardım konvoyu Suriye'ye geçiyor ancak bu sınır kapısını açık tutan mekanizmanın 10 Temmuz'da süresi doluyor ve söz konusu mekanizmanın BMGK tarafından yenilenmesi gerekiyor.

Dünya Haberleri