Çavuşoğlu, Bükreş'teki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında, önce Münih Güvenlik Konferansı toplantısına katılarak Karadeniz güvenliğine dair değerlendirmelerde bulunduğunu, ardından Aspen Enstitüsü 11. Bükreş Forumu'nda terörle mücadele ve yeni bir Avrupa güvenlik mimarisi ihtiyacı konularına değindiğini anlattı.
İsveç ve Finlandiyalı mevkidaşlarıyla NATO toplantısı öncesi üçlü bir toplantı gerçekleştirdiklerini de belirten Çavuşoğlu, bu toplantıda Üçlü Ahitname çerçevesinde atılan adımları değerlendiklerini kaydetti.
Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile imzaladıkları Üçlü Ahitname ile ilgili, "Bu iki ülke (İsveç ve Finlandiya) yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için bazı adımlar attı. Atılan adımları yok saymıyoruz, ancak özellikle suçluların iadesi ve terör varlıklılarının dondurulması gibi bazı konularda henüz somut bir gelişme yok. Atılan adımlardan halkımızın ve Meclisimizin ikna olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ilk günkü oturumunda Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın gündeme geldiğini ve ittifakın, Ukrayna'ya olan desteğinin yinelendiğini aktaran Çavuşoğlu, Türkiye olarak savaşın sona ermesi için diplomatik çabaların devam etmesi gerektiğini vurguladıklarını bildirdi.
Toplantının 2. oturumunda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de çıkan yangına değindiğini dile getiren Çavuşoğlu, Çin'in, Türkiye'nin daha önce bu yangına ilişkin açıklama talebine ikna edici herhangi bir izahat getiremediğini belirtti.
Çavuşoğlu, Bükreş'teki temaslarında Bosna Hersek ve Balkanların genelinde istikrarın hem NATO hem de Türkiye için hayati önemde olduğunu, bu ülkelerin Avrupa Atlantik kurumlarıyla entegrasyon perspektiflerinin canlı tutulması gerektiğini güçlü şekilde vurguladıklarını ifade etti.
'Terörizm kınanmış oldu'
Zirve sonrası yapılan açıklamada terör saldırılarında yaşanan can kayıpları nedeniyle müttefiklerin Türkiye ile dayanışmasının vurgulandığını dile getiren Çavuşoğlu, "Bazı müttefikler özellikle dayanışma kelimesinin ya da satırının olmaması için çaba da sarf etti ama sonuçta oy birliği ile kabul edildi. Terörizm biçim ve tezahürleriyle bu açıklamada kınanmış oldu" dedi.
Çavuşoğlu, NATO içerisinde hiç olmadığı kadar birlik ve beraberlik olduğunu ancak aynı birlik ve beraberliğin terörle mücadele konusunda da gösterilmesi gerektiğini, dün ve bugün yaptığı görüşmelerde ve toplantılarda vurguladığını kaydetti.
Bükreş'te yaptığı görüşmelerde muhataplarının Türkiye'den herhangi bir talepte bulunup bulmadığı şeklindeki soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Avrupa'da, tüm dünyada bir enerji krizi var. Özellikle Güneydoğu Avrupa ülkelerine Azerbaycan ve Türkmenistan gazının ulaştırılması konusunda şu anda yoğun çalışma var, temaslar var. Bu konuda da Türkiye'den destek beklediklerini söylediler. Türkiye, yapıcı rolüyle, enerji, petrol ve doğalgaz konusunda bir merkez olması sebebiyle enerji krizinde kilit bir ülke haline geldi. Tabii biz bu özelliğimizi özellikle insanlığın ve ihtiyaç içinde olan ülkelerin yararına kullanmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
'Tahıl anlaşması Ukrayna'ya büyük bir destektir'
Çavuşoğlu, Türkiye'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımlara ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Türkiye'nin ikili düzeyde Ukrayna'ya yaptığı yardımlar ortada. En son (Ukrayna) elektrik sıkıntısı çektikleri zaman jeneratör gönderme dahil insani yardımlarımızı devam ettiriyoruz. Bazı ülkelerin insani yardımlarının kolayca ulaştırılması konusunda da yardımcı oluyoruz. Tahıl anlaşmasının aksamadan devam etmesi Ukrayna'ya büyük bir destektir. Savaş tutuklularının takası dahil güven artırıcı adımlar konusunda çabalarımız devam edecek. Bizim en büyük hedefimiz, diplomasi kanallarını açık tutmak, savaş devam ederken bile diplomasinin işlediğini, işlediğini anlatamaya çalışıyoruz, gösteriyoruz."
Zirve kapsamında Bükreş'te çok sayıda ikili görüşme de yaptığını söyleyen Çavuşoğlu, mevkidaşlarının Türkiye'nin tahıl koridoru anlaşması başta olmak üzere bu süreçte oynadığı rol dolayısıyla teşekkürlerini ilettiği bilgisini verdi.
Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşlarının, Türkiye'nin gelecekte tahıl koridoru başta olmak üzere diğer girişimlerde de rolünün devam etmesini istediklerini ve Türkiye'yi desteklediklerini dile getirdiklerini sözlerine ekledi.