Danimarka hükümeti, önümüzdeki beş yıl içinde savunma bütçesini yaklaşık 6 milyar dolar artırarak NATO’nun harcama hedeflerine ulaşmayı planlıyor. Avrupa'da askeri harcamalar, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından artış gösterdi.
Bu hamle, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen tarafından "tam bir cinsiyet eşitliği sağlayacağı" şeklinde açıklandı. Bu adımın, savaştan kaçınma isteğini yansıttığını belirten Frederiksen, Danimarka'nın savaş istemediğini, ancak savaştan korunmayı amaçladığını vurguladı.
KADINLAR ARTIK ZORUNLU ASKERLİKLE İLGİLENECEK
BBC'nin haberine göre Danimarka, kadınları da zorunlu askerlik kapsamına almayı ve askerlik süresini uzatmayı planladığını duyurdu. Şu anda kadınlar yalnızca gönüllü olarak askere gidebiliyor, ancak plana göre kadınlar için zorunlu askerlik 2026'da başlayacak.
Bu adım, Norveç ve İsveç'in ardından Danimarka'nın bu konuda adım atan üçüncü Avrupa ülkesi olacağını işaret ediyor. Mevcut durumda dört ay olan askerlik süresi, hem erkekler hem de kadınlar için 11 aya çıkarılacak.
HEDEFLER VE GELECEK PLANLAR
Geçen yıl askere giden 4 bin 700 kişinin yaklaşık çeyreğinin kadın olduğu belirtilirken, ülkede 9 bini profesyonel olmak üzere 20 bin asker bulunuyor. Savunmaya ayrılan gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1,4'ünden, NATO'nun istediği yüzde 2'lik seviyeye yükseltilmesi planlanıyor.
Geçen yıl, Danimarka Parlamentosu savunma harcamalarını desteklemek için bahar aylarındaki bir resmi tatili iptal etti. Ayrıca Danimarka, Ukrayna'ya mali ve askeri destek sağlamanın yanı sıra F-16 pilot eğitimi de sunarak Kiev'in en büyük destekçilerinden biri konumunda.
Bu gelişmeler, Danimarka'nın savunma stratejisindeki dönüşümü ve cinsiyet eşitliği konusundaki ilerlemeleri yansıtıyor. Bu adımlar, ülkenin ulusal güvenliğini sağlama ve uluslararası arenada daha etkili bir rol oynama çabalarını gösteriyor.