Brezilya X'e kilit vurdu! VPN kullanana da para cezası!

Brezilya Yüksek Mahkemesi, sosyal medya platformu X'e ülkede yasal temsilci atamadığı gerekçesiyle erişim yasağı getirdi. VPN kullananlara ise platforma girişleri engellenecek ve para cezası uygulanacak.

Brezilya Yüksek Mahkemesi, sosyal medya platformu X'e (eski Twitter) erişim yasağı getirdi. Mahkemenin bu kararı, platformun ülkede yasal bir temsilci atamaması nedeniyle alındı.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes tarafından verilen karar doğrultusunda, X'in Brezilya'da bir temsilci atamasını ve mahkemenin kesilen para cezalarının ödenmesini talep eden bir karar verdi. Aksi halde platformun erişime kapatılacağı ifade edildi.

X'E GİRMEYE ÇALIŞANA PARA CEZASI

Mahkeme açıklamasında, internet hizmeti sağlayıcılarına ve uygulama mağazalarına X'e erişimi engellemeleri için 5 gün süre verildiği belirtildi. Ayrıca, VPN gibi yöntemlerle X'e erişmeye çalışan kişi veya kuruluşlara para cezası uygulanacağı vurgulandı.

Elon Musk, X'ten yaptığı paylaşımda mahkemenin kararına sert tepki gösterdi. Musk, "İfade özgürlüğü, demokrasinin temel taşıdır ve Brezilya'daki seçilmeyen sözde yargıç, bunu siyasi nedenlerden dolayı yok ediyor." diyerek kararı eleştirdi.

MUSK ESKİ TWİTTER ÇALIŞANLARINI HEDEFE KOYDU

Ayrıca Musk başka bir paylaşımında, Brezilya'nın seçim sürecinde yer alan Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'ın seçim müdahalesinde bulunduğunu iddia etti. Musk, Brezilya'daki bazı eski Twitter çalışanlarının bu müdahaleye yardımcı olduğunu öne sürdü ve bu konuda bilgi veya kanıtı olanları paylaşmaya çağırdı.

NE OLMUŞTU?

Bu gelişme, Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında yürütülen "darbe girişimi" soruşturması kapsamında X'ten veri talep etmesiyle başlamıştı.

Musk, mahkemenin bu talebini yerine getirmemiş ve X'in Brezilya'daki ofisini kapatmıştı. Mahkeme, şirketin temsilci atamayı reddetmesi üzerine böyle bir adım attı.

Dünya Haberleri