Brezilya, Japonlara yönelik zulümler için ilk kez özür diledi

Brezilya hükümeti, Japon göçmenlere savaş sırasında ve sonrasında yapılan hak ihlalleri nedeniyle ilk kez özür diledi.

Brezilya hükümeti, 2. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Japon göçmenlere yönelik yapılan zulümler nedeniyle ilk defa resmi bir özür diledi.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın hükümeti, Santos şehrinde yaşayan Japon göçmenlerin zorla yerinden edilmesi ve Anchieta Adası'nda hapsedilen göçmenlere yapılan kötü muameleler için düzenlenen törende özürlerini sundu.

JAPONCA ÖZÜR DİLEDİ

Af Komisyonu Başkanı Enea de Stutz e Almeida, törende Japonca olarak, "Brezilya hükümeti, atalarınıza yapılan zulümden ötürü af diliyor" şeklinde bir konuşma yaptı.

Özür, savaş sonrası askeri rejim döneminde yapılan siyasi zulümlerin araştırıldığı bir süreçte gerçekleşti. Brezilya, 20. yüzyılın başlarında Japon göçmenlerin yoğun olarak yerleştiği bir ülkeydi ve 1943'te müttefikler tarafında savaşın başlamasının ardından yaklaşık 6.500 Japon, evlerini terk etmeye zorlanmıştı.

ABD ve Kanada da savaş sırasında Japon asıllı kişilere yönelik benzer özürlerde bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Brezilya, 20. yüzyılın başlarında Japon göçmenlerin yoğun olarak yerleştiği bir ülke olmuştu. Ancak, 2. Dünya Savaşı sırasında, Brezilya'nın müttefikler tarafında savaşa katılması ve Japonya ile diplomatik ilişkileri kesmesiyle, Japon kökenli Brezilyalılar hedef haline gelmişti. 1943'te, yaklaşık 6.500 Japon göçmen, savaşın getirdiği güvenlik kaygıları nedeniyle evlerinden zorla çıkarıldı. Bu göçmenler, kamplara veya ülkenin iç bölgelerine zorla yerleştirildi.

Bu zorunlu yerinden edilme süreci, bu kişilerin yaşam koşullarını zorlaştırdı ve birçok aile ciddi mağduriyet yaşadı. Özellikle, Anchieta Adası'nda hapsedilen göçmenler, kötü muameleye maruz kaldı. Bu dönem, savaş sonrası askeri rejim dönemindeki siyasi zulümlerle birleşince, Japon kökenli Brezilyalılar arasında derin bir yaraya neden oldu. ABD ve Kanada hükümetleri, savaş sırasında Japon asıllı kişilere yönelik enterne uygulamalarından ötürü özür dilemişti. Ancak, Brezilya hükümetinin bu konuda bir özür dileme kararı alması, geçtiğimiz yıllarda çeşitli engellerle karşılaşmış ve 2022'deki sağcı hükümet tarafından reddedilmişti.

Dünya Haberleri