Boğaz'daki tanker trafiği artıyor

Batılı ülkelerin Rusya'nın petrol ihracına getirdiği yeni kısıtlamalar, Boğazlardan geçiş için bekleyen tankerlerin sayısının artmasına neden oluyor. Boğaz'daki trafikte bugün de artış yaşandığı kaydedildi.

Bloomberg'de yer alan habere göre, dün Kazakistan'dan yapılan "bekleme süreleri normal" mesajına rağmen o ülkeden gelen ve 23 milyon varil petrol taşıyan 26 tanker Boğaz'dan geçiş için bekliyor.

Geçen ayın sonunda Türkiye, Boğaz'dan geçecek tankerlerin sigorta mektubu olması gerektiğini duyurmuştu. Türkiye'nin bu adımı, AB'nin Rusya'ya yönelik petrolde tavan fiyat yaptırımının ardından gelmişti.

İngiliz ve Amerikalı yetkililer Türkiye'nin sigorta zorunluluğunu gözden geçirmesini talep ederken henüz bu çabalar karşılık bulmadı.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulamasının Türk sularından geçen gemilere ek kontroller yapılmasını gerekli kılmadığını söylemişti.

Rusya'nın devlet haber ajansı TASS, tüm Kazak tankerinin sigortalı olduğunu ve birçok İngiliz sigorta şirketinin Türk yetkililerle görüşmelerde bulunduğunu yazdı.

Rusya'ya yaptırım kararı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararları pazartesi itibarıyla uygulamaya konulmuştu.

AB ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararı da pazartesi yürürlüğe girdi. Böylece, Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetleri sunamayacak.

Türkiye'nin Rusya'ya engeli akıllara Kobani ve Tel Rıfat'ı getirdi

Cuma günü yürürlüğe giren tavan fiyat uygulamasının ardından Türk sularındaki petrol taşıyan gemilerden "sigorta mektubu" garantisini sağlaması isteniyor. Türkiye'nin sigorta uygulaması AB'nin 5 Aralık itibariyle yürürlüğe giren yaptırımlarına bir karşılık olarak nitelendiriliyor. Savaşın başından bu yana Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını uygulamaktan yana olmadığını her fırsatta dile getiren Türkiye'nin G7 ülkelerinin kararı ardından tankerlerin Boğaz'dan geçişine izin vermemesi ise soru işareti yarattı. Reuters'ın haberinde, Türk hükümetinin taleplerinin, teyit mektubunda yer alan genel bilgilerin çok ötesine geçtiğine de değinildi. Bu bilgi akla Suriye'ye operasyon konusunda Türkiye ile Rusya arasında devam eden pazarlıkları getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın, Türkiye sınırına yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Tel Rıfat bölgesine takviye birlik gönderdiği iddia edilmişti. AFP'nin aktardığına göre, Moskova Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın olası kara harekatında "hedef alınacak" bölgeler arasında saydığı Tel Rıfat'ta asker sayısını artırmıştı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise Rusya'nın Tel Rıfat yakınlarındaki hükümet kontrolündeki bir hava üssüne de asker takviye ettiğini öne sürmüştü.

SOHR Direktörü Rami Abdülrahman AFP'ye verdiği demeçte, takviye kuvvetlerin "Türkiye'nin olası operasyonunu durdurma veya erteleme girişiminin bir parçası" olabileceğini söylemişti.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri