Boğaz'daki tanker kuyruğuna bak Kobani'yi gör!

G-7 ülkelerinin Rus petrolüne 60 dolar fiyat sınırı kararı ardından Türkiye'nin Boğaz'dan geçen gemilere yeni sigorta teminatı getirmesi Ankara ile Moskova arasında yeni sıkıntıya yol açtı. Uygulama, Rus tankerlerinin Boğaz önünde bekletilmesi sonucunu doğururken, sorunun diğer yanını Suriye üzerine devam eden pazarlıkların oluşturduğu yolunda değerlendirmeler başladı bile.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın bir yansıması olarak tüm dünyayı etkisi altına alan enerji krizinde, Batılı ülkelerin Rus petrolüne tavan fiyat uygulama kararı yeni bir çatlağın da kapılarını açtı.

İngiliz haber ajansı Reuters'da yer alan habere göre, Karadeniz üzerinden Akdeniz'e geçmek isteyen 20 Rus petrol tankeri İstanbul boğazında "trafiğe takılmıştı."

Savaşın başından bu yana Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını uygulamaktan yana olmadığını her fırsatta dile getiren Türkiye'nin, G7 ülkelerinin kararı ardından tankerlerin Boğaz'dan geçişine izin vermemesi ise soru işareti yarattı. Ankara'nın Moskova'ya yönelik böyle bir zorluk çıkarması akıllara Suriye konusu üzerindeki Tel Rıfat ve Kobani anlaşmazlıklarını getirdi.

Reuters'ın Türk yetkililere dayandırdığı haberinde sigorta mektubu olmayan ve Boğazlardan geçmek isteyen Rus ve Kazak petrolü taşıyan gemilerin bekletildiği belirtildi. Bu nedenle İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde Rus ve Kazak petrolü taşıyan gemilerin biriktiği görülüyor.

Koruma ve tazminat sigortası sağlayıcılarına atıfta bulunan Türk yetkili Reuters'a verdiği demeçte, "Ekstra teminat almak tanker operatörleri için çıkış yolu gibi görünüyor" dedi.

Gemileri risklere karşı sigortalayan London P&I Club web sitesinde yer alan bilgiye göre global tanker filosunun yüzde 95'ini kapsayan International Group of P&I Club'a atıfta bulunarak Türkiye'nin talep ettiği mektupların şu an temin edilemeyeceğini söyledi.

Karadeniz'den gelen sadece Rus petrol gemilerinin değil, Kazakistan gemilerinin de sözkonusu uygulamaya tabi olduğu ifade ediliyor. Gemileri takip eden veriler de Boğaz yakınında birçok geminin beklediğini gösteriyor. Bununla birlikte uygulamadan en çok zararı Boğazlar'dan en çok petrol ihracatı yapan Rusya akaryakıt sektörü görüyor.

Günde milyonlarca varil petrol Rus limanlarından güneye, Türkiye'nin İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinden Akdeniz'e taşınıyor.

Türkiye'nin Rusya'ya engeli akıllara Kobani ve Tel Rıfat'ı getirdi

Cuma günü yürürlüğe giren tavan fiyat uygulamasının ardından Türk sularındaki petrol taşıyan gemilerden "sigorta mektubu" garantisini sağlaması isteniyor. Türkiye'nin sigorta uygulaması AB'nin 5 Aralık itibariyle yürürlüğe giren yaptırımlarına bir karşılık olarak nitelendiriliyor. Savaşın başından bu yana Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını uygulamaktan yana olmadığını her fırsatta dile getiren Türkiye'nin G7 ülkelerinin kararı ardından tankerlerin Boğaz'dan geçişine izin vermemesi ise soru işareti yarattı. Reuters'ın haberinde, Türk hükümetinin taleplerinin, teyit mektubunda yer alan genel bilgilerin çok ötesine geçtiğine de değinildi. Bu bilgi akla Suriye'ye operasyon konusunda Türkiye ile Rusya arasında devam eden pazarlıkları getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın, Türkiye sınırına yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Tel Rıfat bölgesine takviye birlik gönderdiği iddia edilmişti. AFP'nin aktardığına göre, Moskova Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın olası kara harekatında "hedef alınacak" bölgeler arasında saydığı Tel Rıfat'ta asker sayısını artırmıştı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise Rusya'nın Tel Rıfat yakınlarındaki hükümet kontrolündeki bir hava üssüne de asker takviye ettiğini öne sürmüştü.

SOHR Direktörü Rami Abdülrahman AFP'ye verdiği demeçte, takviye kuvvetlerin "Türkiye'nin olası operasyonunu durdurma veya erteleme girişiminin bir parçası" olabileceğini söylemişti.

Ne olmuştu?

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararları pazartesi itibarıyla uygulamaya konulmuştu.

AB ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararı da pazartesi yürürlüğe girdi. Böylece, Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetleri sunamayacak.

Bu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlem görmesi gerekecek. Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ilave olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu. Bu mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatın dünya piyasasındaki fiyatların yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Fotoğraf: Arşiv

Dünya Haberleri