15 üyeli BMGK, Türkiye üzerinden 10 Temmuz'a kadar yaklaşık 4 milyon kişiye insani yardım ulaştırılmasına izin veren kararı oybirliğiyle kabul etti.
Böylelikle Suriye'nin kuzeybatısına insani yardım ulaştırılması için Türkiye'deki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın kullanılmasına olanak tanıyan karar 6 ay daha uzatılmış oldu.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric oylamadan sonra yaptığı açıklamada, "Karar, 2011'de çatışmanın başlamasından bu yana insani ihtiyaçların en yüksek seviyelere ulaştığı ve Suriye'deki insanların sert bir kış ve kolera salgınıyla boğuştuğu bir dönemde alındı" ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 9 Ocak 2023 tarihinde aldığı bir kararla, kuzeybatı Suriye’ye yönelik Birleşmiş Milletler sınır ötesi yardım mekanizmasını 6 ay süreyle uzatmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Sözkonusu BM mekanizması, bölgedeki 4,1 milyon ihtiyaç sahibine acil insani yardım ulaştırılmasında hayati bir rol oynamaktadır. Kuzeybatı Suriye'deki insani krizin boyutları ve bölgesel istikrar, BM mekanizmasının daha uzun dönemli muhafazasını gerekli kılmaktadır. Türkiye, bu hedef doğrultusunda şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da uluslararası toplum ile işbirliğini sürdürecektir" ifadeleri yer aldı.
BM'ye göre, 2023'te yaklaşık 15,3 milyon insan insani koruma ve yardıma ihtiyaç duyacak. BMGK tarafından 2014'te kabul edilen karar tasarısına göre, Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyor.
Halihazırda yalnızca Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden gıda ve ilaç yardımı ulaştırılıyor.