Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Bolivya, Küba, Güney Kore, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve Yemen tarafından sunulan ve İsrail’in işgal ettiği Golan Tepeleri’nden çekilmesini talep eden karar tasarısı, oylamaya sunuldu.
Söz konusu tasarı, 8 "hayır" ve 64 "çekimser" oya karşı 97 "evet" oyuyla kabul edildi. Kararda, zorla toprak elde etmenin uluslararası hukuk ve BM Şartı'nın ihlali olduğuna vurgu yapıldı ve İsrail'in 1967'den beri işgal altında olan Golan Tepeleri'nden çekilmemesinin ilgili BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Genel Kurul kararlarına aykırı ve endişe verici olduğu belirtildi.
BM KARARLARI İHLAL EDİLİYOR
Söz konusu kararda, Golan Tepeleri'nde İsrail'in "yerleşim ve inşa faaliyetlerinin" yasa dışı olduğu vurgulanırken İsrail'in 1981 yılında kabul edilen 497 sayılı BMGK kararını ihlal etmeye devam ettiği vurgulandı. İsrail’in 14 Aralık 1981 tarihinde Golan Tepeleri'nde kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararının hiçbir geçerliliğinin olmadığı ve BMGK tarafından da onaylandığı üzere hükümsüz olduğu ifade edildi ve İsrail'in söz konusu kararı geri çekmesi talep edildi.
Golan Tepeleri'nde devam eden işgalin, fiilen ilhak teşkil ettiği değerlendirilirken bölgede kapsamlı ve kalıcı barış önünde de engel oluşturduğu iletildi. Kararda, İsrail'e, Suriye ve Lübnan'la tekrar görüşmelere dönme çağrısı da yapılırken İsrail'in ilgili BMGK kararlarına uygun bir şekilde Golan Tepeleri'nden çekilmesi bir kez daha talep edildi.