Otunbayeva, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, Afganistan'daki "de facto otoritenin", hükümetlerinin "temsiliyetini yeterli" olarak değerlendirdiğini söyledi. Otunbayeva, Taliban'ın kapsayıcı bir hükümet kurmak için Afganlar arası diyaloğu kabul etmediğini belirtti.
Ayrıca, IŞİD-H terör örgütünün Afganistan'daki son faaliyetlerinden duyduğu endişeyi de dile getiren Otunbayeva, "Taliban, ülkenin kontrolünü elinde tutuyor ancak Afganistan'da faaliyet gösteren terörist grupların üzerine tatmin edici şekilde gidemiyor" dedi.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ise Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingde Afganistan'daki insani duruma dair kasvetli bir resim çizdi. Griffiths, Afganların yüzde 97'sinin yoksulluk içinde yaşadığını ve 20 milyon insanın şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de Afganistan'da yönetime gelmesinin ardından uluslararası mali yardımın kesintiye uğramasıyla ülke ekonomisi ağır darbe alırken kadınlar ve kız çocukları, eğitim dahil olmak üzere birçok haktan mahrum bırakıldı. Bu süreçte binlerce kadın, devlet kurumları ve özel sektördeki işlerini kaybetti.
ABD, Taliban'a yönelik yaptırımlar çerçevesinde Afgan merkez bankasının 7 milyar dolar değerindeki döviz rezervlerini dondurdu. BM insan hakları uzmanları, ABD'ye Afganistan'ın yabancı varlıkları üzerindeki dondurma kararına son vermesi çağrısında bulundu.