BM, Taliban için harekete geçti: 'Saygı'lı yasa tasarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Taliban'a insan haklarına saygı duyması çağrısında bulunulan karar tasarısını kabul etti.

193 üyeli BM Genel Kurulu'nda, Almanya'nın sunduğu karar tasarısına ilişkin oylama yapıldı. Taliban'ın başta Afgan kadın ve kızlar olmak üzere insan haklarını ihlal ettiği, temsili hükümet kuramadığı ve ülkeyi ekonomik, insani ve sosyal koşullar açısından çok kötü bir duruma soktuğuna dair karar tasarısı, 116 ülkenin oyuyla kabul edildi. Aralarında Rusya ve Çin'in de olduğu 10 ülke, çekimser oy kullandı.

Tasarıda, insan haklarına tam saygı duyulması ve kadınların hayatın her alanına anlamlı katılımının sağlanması çağrısı yapıldı. Afgan kadın ve kızlara yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle endişe duyulduğu kaydedilen tasarıda, Taliban'dan insan haklarından yararlanılmasını kısıtlayan politika ve uygulamaları geri çekmesi istendi.

Rusya ve Çin'den soruşturma çağrısı

Bu arada Rusya ve Çin, Ağustos 2021'e kadar Afganistan'da bulunan ABD'ye atıfta bulunarak bu ülkedeki yabancı birliklere ve suçlarına ilişkin soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Almanya'nın BM Büyükelçisi Antje Leendertse, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, insan haklarının korunmadığı ve bu haklara saygı duyulmadığını, kapsayıcı yönetimin geliştirilmediği ve terörle mücadelenin olmadığı sürece "tanınmaya yönelik bir yol olmadığını" ifade etti.

Kadınların nefes alamadığı ülke Afganistan

Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de ülkeye hakim olmasının ardından kadınlara çalışma hayatı, eğitim ve diğer bazı sosyal alanlarda engeller getirmesi, uluslararası alanda tepki çekmeye devam ediyor. Birçok Afgan kız, Taliban yönetiminin altıncı sınıftan itibaren kızların eğitime erişimini sonlandırması nedeniyle okula gidemiyor.

Erdemi Yayma ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, kadınların park ve lunaparklara gitmesini tamamen yasakladı.

Dünya Haberleri