BM Raporu: Her 11 kişiden biri açlık içerisinde

Dünya Sağlık Örgütü dahil Birleşmiş Milletler'e bağlı 5 ajans ortak bir rapor yayınladı. Rapor dünyada açlık ve yoksulluğun yakıcılığını ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı beş ajansın yayınladığı yeni rapora göre, açlık 21. yüzyılda da dünyanın en büyük sorunları arasında yer almaya devam ediyor. Yıllık Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu Raporu’nda, 2023 yılında dünya genelinde 733 milyon insanın açlıkla mücadele etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Rapora göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 29'u zaman zaman öğün atlamak zorunda kalıyor. İklim değişikliği ve ekonomik istikrarsızlık, açlığın ana tetikleyicileri olarak öne çıkıyor. Ayrıca, BM’nin 2030 yılına kadar dünya genelinde açlığı sona erdirme hedefinin, savaşlar, iklim değişikliği ve ekonomik krizler nedeniyle giderek daha zor bir hale geldiği vurgulandı.

HER 11 KİŞİDEN BİRİ AÇLIK İÇERİSİNDE

Raporda, kronik açlığın beklenenden yüksek seviyelerde kaldığı ve sağlıklı gıdaların insanlığın büyük bir kısmı için erişilemez olduğu belirtildi. Dünya genelinde her 11 kişiden biri açlık çekerken, açlık çeken her 5 kişiden biri Afrika'da bulunuyor.

582 MİLYON İNSAN KRONİK AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR

BM ajansları, açlık raporunu yaklaşan G20 zirvesi için hazırladı. BM, küresel düzeyde açlığı azaltma hedefiyle gıda güvenliği ve beslenme finansmanında bir reform yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Raporda, önlem alınmadığı takdirde, on yılın sonunda yaklaşık 582 milyon insanın kronik açlıkla mücadele etmek zorunda kalacağı ve bunların yarısının Afrika'da olacağı konusunda uyarıda bulunuldu.

Gıda ve Tarım Örgütü’nden David Laborde, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bugün, dokuz yıl önce 2030 yılına kadar açlığı ortadan kaldırma hedefini başlattığımız zamana göre daha kötü bir durumdayız. Kimsenin aç olmadığı bir gezegende yaşama vaadini gerçekleştirmek için daha iyisini yapabiliriz" dedi.

UNICEF, DSÖ, Gıda ve Tarım Örgütü, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu ve Dünya Gıda Programı tarafından hazırlanan rapor, dünya nüfusunun üçte birinden fazlasının 2023 yılında sağlıklı beslenebilecek koşullara ulaşamadığını belirtti.

Tahminlere göre, 2030 yılına kadar açlığı ortadan kaldırmanın maliyeti 176 milyar dolar ile 3,98 trilyon dolar arasında değişiyor. Bağışçılar, uluslararası aktörler ve yardım kuruluşlarının eylemlerini daha iyi koordine etmeleri gerektiği belirtilen raporda, "çoğunlukla küçük, kısa vadeli projelerin" artmasının sorunu derinleştirdiği vurgulandı.

BM raporunun sonuç kısmında, öngörülen maliyetlerin harekete geçilmedikçe arttığına dikkat çekilerek, “Kaybedecek zaman yok” denildi.

Dünya Haberleri