Haiti’nin başkenti Port-au-Prince'de, polis ekipleri ve silahlı çeteler arasındaki çatışmaların gitgide atması sebebiyle Birleşmiş Milletler (BM), personelinin tahliyesini emretti. Pazartesi günü bir BM helikopteri, tek seferde 14 kişiyi başkentten kuzeydeki Cap-Haitien kentine taşıdı ve bazılarının ülke dışına uçması planlandı.
Bu adım, Port-au-Prince'de bulunan ana uluslararası havaalanının, bu ayın başlarında iniş ve kalkış sırasında ticari uçuşların silahla vurulması sebebiyle kapatılmasının ardından atıldı. Diplomatik ve güvenlik kaynaklarının El Cezire’ye verdiği röportajda, hava taşımacılığının yabancı elçilikleri ve diğer yardım kuruluşlarını da içerdiğini ifade etti.
ABD KOMUTANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA GELDİ
ABD Güney Komutanlığı tarafından konuya ilişkin gerçekleştirilen açıklamada, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir C-130 uçağının, ABD büyükelçiliğinden ayrılmaları emredilen Amerikalı diplomatları taşımak için Pazar günü başkent Port-au-Prince havaalanına indiği iletildi.
Yabancı büyükelçiliklerin birçoğu kapatılırken Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilen açıklamada, bazı personelin ülkenin daha güvenli bölgelerine taşınması ve diğerlerinin Haiti'den ayrılması ancak uzaktan çalışmaya devam etmesiyle "operasyonlarını uyarladığını" ifade etti.
“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER HAİTİ’Yİ TERK ETMİYOR”
BM Genel Sekreteri sözcüsü Stephane Dujarric, personelin Haiti’den tahliye edilmesi hakkında yaptığı açıklamada, "Birleşmiş Milletler Haiti'yi terk etmiyor. Haiti halkına olan bağlılığımız sarsılmaz olmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.
"Başkentteki ayak izimizi geçici olarak azaltıyoruz" ifadesini kaydeden Dujarric, "Port-au-Prince'deki kritik insani yardım programlarının yanı sıra Haiti halkına ve yetkililerine destek devam ediyor." dedi.
HAİTİ POLİSİNİ SUÇLADI
Fransızca baş harfleri olan MSF ile bilinen Sınır Tanımayan Doktorlar da geçen hafta Port-au-Prince'deki yoğun bakımı askıya aldığını açıkladı ve Haiti polisini tecavüz ve ölüm tehditleri de dahil olmak üzere personelini ve hastalarını hedef almakla suçladı.
MSF'nin Haiti Misyon Direktörü Christophe Garnier, "Faaliyetlerimize devam edemediğimiz her gün bir trajedi, çünkü bu son derece zor yıl boyunca açık kalan çok çeşitli tıbbi hizmetlerin az sayıdaki sağlayıcısından biriyiz" açıklamasında bulunurken Haiti'de beslenme programları yürüten Food for the Poor (FFTP), çeteler sebebiyle artık düzenli gıda teslimatı yapamadığını ifade etti.
Polis "çete ilerlemelerine yanıt vermek için iyi çabalar" sarf ederken, FFTP Haiti direktörü Mario Nicoleau, gıda kamyonları için yakıta erişim konusunda endişeli olduğunu belirterek "Benzin istasyonlarında hala yakıt kuyrukları var, ancak bu daha iyiye gidiyor gibi görünüyor. Her gün çeşitli bölgelerde hala çok sayıda silahlı saldırı oluyor ve insanlar hala mahallelerden itiliyor" açıklamasını yaptı.
ÇETELERE KARŞI BÜYÜK OPERASYONLAR
Haziran ayında Haiti'nin yetersiz personel sayısına sahip polis departmanını desteklemek için gönderilen ve çoğunluğu Kenya polisinden oluşan 430 kişilik BM destekli bir güvenlik misyonu, "çete faaliyetlerinde belirgin bir artışın ortasında mevcut güvenlik durumunu ele alma" yönündeki kamuoyu eleştirileri karşısında rolünü savundu.
Haiti Çokuluslu Güvenlik Destek Misyonu (MSS) tarafından konu hakkında gerçekleştirilen açıklamada, kötü şöhretli bir çete lideri ve eski polis memuru Jimmy "Barbecue" Cherizier tarafından kontrol edilen bir çete kalesinde "büyük operasyonların" devam ettiğini vurguladı. Çete lideri daha sonra sosyal medyada görünerek polis saldırısını "ezdiğini" ve serbest kaldığını belirtti.
EN AZ 220 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ DÜŞÜNÜLÜYOR
BM, El Cezire tarafından elde edilen gizli bir BM durum raporuna göre, 11-19 Kasım tarihleri arasında hükümeti istifaya zorlamayı hedefleyen bir düzineden fazla koordineli saldırıda 115 çete üyesi de dahil olmak üzere en az 220 kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor.
BM, Haiti'de bu yıl şimdiye kadar 4.500'den fazla kişinin öldürüldüğünü açıklarken Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre, yalnızca son iki hafta içinde yaklaşık 41.000 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. IOM, çatışmalar nedeniyle Haiti'de toplam 700.000'den fazla insanın yerinden edildiğini söylüyor.
IOM Haiti Başkanı Gregoire Goodstein gerçekleştirdiği açıklamada, "2022'deki insani krize yanıt vermeye başladığımızdan bu yana bu yerinden edilmenin ölçeği eşi benzeri görülmedi" ifadesini kaydetti.
ÇOCUKLAR TEHLİKE ALTINDA
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Pazartesi günü gerçekleştirdiği açıklamada, Haiti'de eşi görülmemiş sayıda çocuğun çeteler tarafından silah altına alındığını ve şiddetin hüküm sürdüğü Karayip adasında kötüleşen bir koruma krizinin olduğunu ifade etti.
UNICEF bir raporda, reşit olmayanların işe alınmasının geçen yıl yüzde 70 oranında arttığını kaydetti.