Bir Zamanlar Maddi Değeri Ağırlığının 3 Katı Altına Denk Geliyordu: Yeniden Üretildi!

Bir Zamanlar Maddi Değeri Ağırlığının 3 Katı Altına Denk Geliyordu: Yeniden Üretildi!
Tyrian moru, Mısır Kraliçesi Kleopatra da dahil olmak üzere kuşaklar boyunca Mısır'da gücün sembolü olarak kullanıldı.

Tunuslu Mohammed Ghassen Nouira, yüzyıllardır kayıp olan ve bir zamanlar ağırlığının üç katı altın değerinde olan gizemli antik pigmentini yeniden oluşturdu. Nouira, Artık tüm dünyadaki sergilerde gerçek Tyrian moruna benzeyen pigmentler ve boyalı ürünler sergiliyor.

NASIL ÜRETTİ?

Her şey, Eylül 2007'de Tunus'un eteklerindeki bir plajda her zamanki öğle yemeği yürüyüşüyle ​​başladı.

r1wp5g-tyrian-purple-color-paint-862387005.webp

Nouira BBC'ye şunları söyledi: "Önceki gece korkunç bir fırtına olmuştu, dolayısıyla kumun üzerinde denizanası, deniz yosunu, küçük yengeçler ve yumuşakçalar gibi çok sayıda ölü yaratık vardı."

Daha sonra çatlak bir deniz salyangozundan sızan kırmızımsı-mor bir sıvıyı fark etti ve anında aklına okulda öğrendiği bir hikaye geldi: Tyrian moru efsanesi.

Bu boya, onun için takıntılı hale gelen Mısır Kraliçesi Kleopatra da dahil olmak üzere nesiller boyu hükümdarlar için bir güç işareti haline geldi.

565-reign-justinian-sought-revive-862385835.webp

Tyrian moru, Bronz Çağı'na kadar uzanan resimlerde bile bulunmuştur.

Antik dünyanın en efsanevi ürünlerinden biri olan kırmızımsı-mor doğal boya, Murex ailesinden deniz salyangozlarının ürettiği berrak bir sıvı olarak başladı.

Bu boyanın çıkarılması on binlerce salyangoz ve ciddi emek gerektirdi, ancak 15. yüzyıla gelindiğinde boyanın çıkarılması ve işlenmesi için ayrıntılı tarifler kaybolmuştu.

Ancak Nouiri, Tunus'un kuzeydoğusundaki küçük bir bahçe kulübesinde, son 16 yılının çoğunu, çok değerli olan renge benzer bir şey üretmeye çalışarak geçirdi.


Etiketler :