Bir devrin sonu: Seçimlerde Merkel yerini kime bırakacak?

Almanya'da 26 Eylül Pazar günü gerçekleşecek olan federal seçimlerde 16 yıllık Angela Merkel dönemi kapanmış olacak. Dünyanın merakla beklediği seçimlerden evvel yapılan anketlere göre, Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) yarışı önde götürüyor.

Almanya'da 26 Eylül Pazar günü gerçekleşecek olan genel seçimlerde 16 yıldır ülkenin kaderini belirleyen Başbakan Angela Merkel dönemi sona ermiş olacak. Dört dönem üst üste koalisyonun en güçlü ortağı olan Merkel'in muhafazakar partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) son yapılan araştırmalarda eski gücünü kaybettiği görülürken Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise anketlerde yarışı önde götürüyor.

Analistler de şaşkın

Yapılan anketlerde, 15 yılın ardından yeniden yükselişe geçen Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin, (SPD) Başbakan Merkel'in kısa süre evvel liderliğinden istifa ettiği muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik'i ve Yeşiller Partisi'ni geride bırakması analistleri de şaşırttı.

Partilerinin Başbakan adayını açıkladıktan sonra anketlerde hafif bir yükseliş yaşayan Yeşiller Partisi ise araştırmalarda CDU ve SPD'nin arkasında kalıyor.

Bir ayı aşkın süredir zirvede

Berlin merkezli araştırma şirketi İnfratest Dimap tarafından yapılan ankete göre, Almanya Sosyal Demokrat Partisi yüzde 26 ile bir ayı aşkın bir süredir anketlerde önde. Hristiyan Demokrat Birlik yüzde 22, Yeşiller Partisi ise yüzde 15 oy oranına sahip.

Kırk parti aday listesi sunuyor

Gerçekleşecek seçimler için kırk farklı parti aday listesi sunsa da Bundestag'a (Alman Federal Meclisi) girebilecek birkaç ana parti bulunmakta. Özgür Demokratlar ve Almanya için Alternatif (AfD) partileri de anket sonuçlarına göre, yüzde 11 oy oranıyla yarıştaki yerlerini aldılar.

 

Dünya Haberleri