Bilim Dünyası Bu Skandalla Çalkalanıyor: Liste Dışı Kaldılar!

Bilim dünyasında yer yerinden oynadı. “Yüksek Atıf Alan Araştırmacılar“ listesi için yapılan rüşvet oyunları ortaya döküldü. Suudi Arabistan'ın bu listeye üniversitelerini sokabilmek için rüşvet verdiği ortaya çıktı. Yapılan yeni bir analize göre Suudi üniversiteleri bir sonraki uluslararası sıralamada dibe vuracak.

Çok uluslu Clarivate firması tarafından derlenen ve bilim dünyasında büyük itibarı olan “Yüksek Atıf Alan Araştırmacılar“ listesi, dolandırıcılık iddiaları nedeniyle 1.000'den fazla bilim insanını liste dışı bıraktı. Liste, çalışmalarından diğer meslektaşları tarafından en sık bahsedilen 7.000'e yakın araştırmacıyı içeriyor.

Suudi Arabistan’ın bu listede yer almak için çok sayıda bilim insanına yıllık 75 bin dolara yakın rüşvet verdiği, rüşveti kabul edenlerin çalışmalarını bir Suudi üniversitesinde yapılmış gibi gösterdiği ortaya çıktı.

Suudi Arabistan 2030 yılına kadar en az beş üniversitesini uluslararası sıralamalarda ilk 200'e sokmayı hedeflediğini açıklamıştı.

BİR SONRAKİ LİSTEDE DİBE VURACAK

Dünyanın dört bir yanındaki akademik kuruluşlara danışmanlık hizmeti veren Barselona merkezli danışmanlık firması SIRIS Academic tarafından yapılan yeni bir analize göre Suudi üniversiteleri bir sonraki uluslararası sıralamada dibe vuracak.

Suudi kurumları geçen yıl 109 yüksek atıf alan araştırmacıya sahipken, şu anda yüzde 30'luk bir düşüşle sadece 76 araştırmacıya sahip. Cidde'de bulunan Kral Abdülaziz Üniversitesi bu durumdan en çok etkilenen kurum oldu.

SIRASI 50'DEN FAZLA GERİLEYEBİLİR

Üniversite 2022 yılında 31 yüksek atıf alan bilim insanına sahip olduğunu iddia ediyordu. Bu yıl ise sadece 12 bilim insanı var. SIRIS Academic'in raporunun ana yazarı İsviçreli uzman Yoran Beldengrün tarafından yapılan hesaplamalara göre, bunun sonucunda kurum Şangay sıralamasında şu anki 166'lık konumundan 50'den fazla sıra gerileyecek.

Geçtiğimiz Nisan ayında danışmanlık şirketi Suudi Arabistan'ın, nüfusunun iki katından fazla olan Almanya'dan beş kat daha fazla sayıda yüksek atıf alan bilim insanına sahip olduğunu ortaya koymuştu. Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın ilan ettiği hedeflerden biri de dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında en az beş Suudi üniversitesinin yer almasıydı.

Beldengrün "Kral Abdülaziz Üniversitesi ilk 200'den düşecek. Taif Üniversitesi ilk 300'den düşecek. Ve hesaplamalarımıza göre Prenses Nourah Bint Abdulrahman Üniversitesi ilk 400'den düşecek. Üniversite sıralamaları üzerindeki bu güçlü etki Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 projesine büyük zarar verecek" dedi.

Dünya Haberleri