Biden'dan İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma hamle: Ödünç Verme-Kiralama Yasası devrede

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya silah sağlamak için 2'nci Dünya Savaşı'ndan kalma bir yasayı devreye soktu. 2'nci Dünya Savaşı'na girmediği 1941'de Britanya ile diğer müttefiklerine silah desteği için kullandığı Ödünç Verme-Kiralama Yasası'nın bu kez Ukrayna için devreye sokulması, Kongre onayını almasının ardından Başkan Joe Biden tarafından imzalandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'daki imza töreninde "ABD, ülkelerini ve demokrasilerini Putin'in zalim savaşına karşı savunma mücadelelerinde Ukraynalıları desteklemektedir...Mücadelenin maliyeti ucuz değil, ama saldırganlığa boyun eğmek daha da maliyetlidir" dedi.

Washington'ın Kiev yönetimine silah, ekipman ve askeri destek vermesini kolaylaştırmayı hedefleyen 2022 Ukrayna Ödünç Verme-Kiralama Yasası, Biden'ın Ukrayna'ya veya “diğer Doğu Avrupa ülkelerine” gönderebileceği silah ve diğer askeri malzemelerin üzerindeki miktar sınırlandırmalarını kaldırıyor. Sözkonusu yasa, miktar sınırını kaldırsa da Ukrayna'nın aldığı her silah için sonradan ödeme yapmasını şart koşuyor.

Önceki yardımlardan ayrı kapsamda olacak

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra devreye giren bu yasayla gönderilen silahlar, savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana giden yardımları etkilemiyor. Buna göre yasa kapsamında gidecek silahlar, ABD'nin savaşın başından bu yana Ukrayna'ya gönderdiği yaklaşık 4 milyar dolarlık askeri yardımdan ve cumhurbaşkanının kısa süre önce Kongre'den onaylamasını istediği 33 milyar dolarlık askeri yardımdan ayrı kapsamda olacak.

Zelenski: Tarihi bir adım

Biden tarafından imzalanan yasa Ukrayna tarafından memnuniyetle karşılandı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Ukrayna ile ABD'nin 77 yıl önce olduğu gibi yeniden birlikte kazanmasına yardımcı olacak tarihi bir adım" ifadelerini kullandı.

Ödünç Verme-Kiralama Yasası

İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından, Nazi Almanyasına karşı Birleşik Krallık, SSCB, Çin, Fransa ve müttefik ülkelere 1941 ile 1945 yılları arasında savaş malzemesi destek programına verilen ad. Dönemin ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt tarafından Mart 1941'de yürürlüğe sokulan yasa ile müttefik ülkelere Eylül 1945'e kadar 50.1 milyar dolarlık (2022'nin mali şartlarına uyarlandığında 980 milyar dolarlık) askeri yardım yapıldı.

Roosevelt, ABD'nin Adolf Hitler'i yenmek için "büyük bir demokrasi cephaneliği" olarak hizmet etmesi gerektiğini söylemişti.

Dünya Haberleri