Biden: İngiltere ile yakın iş birliğini sürdürmeyi bekliyoruz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın istifasının ardından, iki ülke arasındaki yakın iş birliğinin sürdürülmesini beklediğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın istifasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Birçok öncelikli konuda, dünyanın her yerindeki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla olduğu gibi İngiltere hükümeti ile de yakın iş birliğimizi sürdürmeyi bekliyoruz" sözlerine yer verdi.

'Putin'den hesap sormak için birlikte çalışacağız'

Bu iş birliğine Ukrayna'ya desteğin sürdürülmesinin de dahil olduğunu belirten Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den de yaptıklarının hesabının sorulması için İngiltere ile iş birliklerini sürdüreceklerini kaydetti.

'İngiltere halkıyla özel ilişkimiz sürecek'

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise günlük basın toplantısında, ABD ile İngiltere arasındaki ittifakın güçlü bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak, "İngiltere halkıyla özel ilişkimiz sürecek, bu değişmeyecek" dedi.

'Ukrayna'ya yardımımız değişmeyecek'

Biden'ın geçen hafta Madrid'deki NATO Zirvesi'nde bulunduğunu hatırlatan Jean-Pierre, "Biden'ın basın toplantısında söylediklerini hepiniz duydunuz. NATO ülkeleri bir kez daha Ukrayna'ya yardımı sürdüreceklerini söyledi. Bu değişmeyecek" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Ülkesinde sert bir Covid-19 kısıtlamaları politikası izleyen Johnson'ın o dönemde Başbakanlık Konutu'nda verilen partiler (Partygate skandalı) nedeniyle yoğun istifa baskısı altına girmişti. Başbakan Boris Johnson ara seçimleri kaybetse de görevi bırakmayacağını söylemişti. Bu olayların ardından Johnson 6 Haziran'da partisinin meclis grubunda yapılan güven oylamasını 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı.

Partygate skandalı dışında Johnson'a yönelik eleştirilerin temelinde Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkında son dönemde ortaya atılan iddialar yatıyor. Pincher, The Sun gazetesinde hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra görevinden istifa etmişti. Başbakan Johnson Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzer iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanıyordu.

İstifa dalgası

Tüm bu suçlamaların ardından son iki günde bazıları bakan olmak üzere hükümetten ve partisinden istifa edenlerin sayısı 60'a yaklaştı.

Kabinede ilk istifayı 5 Temmuz'da Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid verdi. İkiliyi takip edenler arasında kabinede uzun süredir görev yapanların yanında yeni atananlar da yer aldı.

İki gün önce Eğitim Bakanlığına getirilen Michelle Donelan, görevinin 35'inci saatinde istifa ederken, yine iki gün önce Maliye Bakanlığına getirilen Nadhim Zahawi ise Johnson'a istifa etme çağrısı yaptı.

Dünya Haberleri