Beyaz Saray'dan Zaporijya mesajı: Rusya nükleer santral çevresine asker yığdı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, son günlerde etrafındaki saldırılarla gündeme gelen ve IAEA yetkililerinin denetime gidecekleri Zaporijya nükleer Santrali civarına Rusya'nın asker yığdığını açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Beyaz Saray muhabirlerine Zoom brifinginde Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki gelişmelere yönelik açıklamalarda bulundu. Kirby, Rusya'nın Ukrayna'nın en büyük nükleer enerji santrali Zaporijya'nın çevresine asker yığdığını belirterek, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) yetkililerinin bölgeye erişiminin engellenmemesi gerektiğini vurguladı.

'Nükleer santral askeri operasyon yeri değil'

Rusya'nın Ukrayna'nın en büyük nükleer enerji santrali konumundaki Zaporijya'nın çevresine asker ve silah yığdığını belirten Kirby, aynı zamanda Rusya'nın bu santral çevresinde ateş açtığını da söyledi. Kirby, "Santralin etrafındaki çatışmalar durdurulmalı. Nükleer santral, askeri operasyon yeri değildir" ifadesini kullandı.

IAEA yetkililerinin yakın zamanda bölgeye giderek santral çevresinde incelemeler yapacağına işaret eden Kirby, bu yetkililerin erişiminin hiçbir şekilde engellenmemesi çağrısında bulundu.

Zaporijya'da son durum

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan (IAEA) bir uzman ekip, Rusya'nın işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali’nde inceleme yapmak üzere Ukrayna’ya doğru yola çıktı. Bu hafta içinde şehre varacak olan 14 kişilik ekip, santral çevresindeki çatışmaların herhangi bir nükleer sızıntı veya tehlikeye yol açıp açmadığını inceleyecek.

Öte yandan nükleer santralin etrafında son günlerde artan çatışmalardan Rusya ve Ukrayna tarafları birbirlerini suçluyor. Rus ve Ukraynalı yetkililer, Pazar gecesi Rusya'nın kontrolündeki Enerhodar kentinde Zaporijya nükleer santrali yakınlarında bombardıman meydana geldiğini ve her iki tarafın da saldırılar için diğerini suçladığını söylemişti.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri