Belçika Başbakanı, İstifa Edeceğini Duyurdu

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, genel seçimde aşırı sağcı milliyetçi Flaman N-VA seçimi kazanması ile "istifa eden bir başbakan olacağım" diyerek istifa edeceğini açıkladı.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Flaman Open Vld partisinin seçimdeki başarısızlığını üzüntüyle dile getirerek istifa edeceğini açıkladı.

De Croo, seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, "Bu bizim için son derece zor bir akşam. Bu seçimi kaybettik," diyerek kaybın tam sorumluluğunu üstleneceğini belirtti. Ulusal medyada yer alan haberlere göre, De Croo, seçimin kazananlarının N-VA, Vlaams Belang ve Vooruit olduğunu söyledi.

De Croo'nun gözyaşlarını tutamadığı anlar kameralara yansıdı.

Flaman milliyetçi parti N-VA, Belçika parlamentosunda en büyük parti olarak kalmaya devam ederken, aşırı sağcı parti Vlaams Belang'ın yükselişini engelledi. De Croo, Vlaams Belang'ın göçmen karşıtı politikalarına ve Belçika'yı bölme isteğine karşı durduklarını vurguladı.

AŞIRI SAĞCILAR YÜKSELİŞTE

Belçika genel seçimleri aynı zamanda Avrupa Parlamentosu seçimleriyle denk geldi ve aşırı sağcılar önemli kazançlar elde etti. N-VA'nın Vlaams Belang'a karşı net bir üstünlüğü olduğu belirtildi ve De Croo'nun partisi içişleri bakanlığı web sitesinde yayınlanan kısmi sonuçlara göre dokuzuncu sıraya geriledi.

Gelecek aylarda, kuzeyin genellikle sağdaki partileri ile güneyin sol eğilimli partileri arasında bir hükümet koalisyonu oluşturmak için uzun koalisyon görüşmeleri yapılması bekleniyor. Belgika'nın uzun hükümet kurma süreleriyle bilindiği belirtilirken, De Croo'nun hükümetinin geçici olarak görevine devam edeceği ifade edildi. Ghent Üniversitesi'nden siyaset profesörü Carl Devos, bu sürecin uzun olmasının beklendiğini belirtti.

Dünya Haberleri