Belarus Silahlı Kuvvetlerinin bazı askeri birliklerinin yer alacağı tatbikata, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin de Doğu Askeri Bölgesi'ne bağlı askeri birlikleri katılıyor. Rusya, askeri tatbikat için Belarus'a 2 S-400 hava savunma füze sistemi gönderdi. S-400'lerin yanı sıra Pantsir-S hava savunma füze sistemleri ve 12 Rus Su-35 savaş uçağı da tatbikatta görev alacak.
Tatbikatlar Belarus topraklarında yer alan Obuz-Lesnovskiy, Osipoviçskiy, Brestskiy, Gojskiy, Domanovskiy poligonları ve Baranoviç, Luninets, Lida, Maçulişçi askeri hava üslerinde gerçekleşecek.
Katılan personel sayısı, silah ve teçhizat sistemleri ile ilgili parametrelere göre tatbikatın 2011 Viyana Belgesi kapsamında bildirime tabi olmadığı bildirilmişti.
Putin yerinde takip etmeyecek
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tatbikatı yerinden takip etme planının olmadığını bildirdi.
Tatbikatın çok büyük bir ortak manevra olduğuna dikkati çeken Peskov, Rusya ve Belarus'a yönelik tehditlerin hem niteliğinin hem de yoğunluğunun eskisinden daha fazla olduğunu vurguladı. Peskov, "Rusya ve Belarus eşi görülmemiş tehlikelerle karşı karşıya" diye konuştu.
Rus Genelkurmay Başkanı Gerasimov Belarus'ta
Belarus Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un tatbikatı yerinde takip etmek üzere Belarus'a ulaştığı bildirildi.
Valeriy Gerasimov
Belarus ve Rusya devlet başkanlarının kararlarına uygun olarak tatbikatın ocak ayında başlayan birliklerin denetlenmesinin son aşaması olduğu kaydedilen açıklamada, "Tatbikatın uygulandığı süre boyunca, savunma operasyonu yürütme, dış saldırıları bastırma ve püskürtme, ayrıca terörle mücadele ve Birlik Devleti’nin çıkarlarını koruma görevlerini yerine getirmesi planlanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Aralık 2021'de Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Belarus'un batı ve güney sınırlarında ortak askeri tatbikat yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı.
Belarus ve Rusya'nın 2022 yılı içinde 20 ortak tatbikat gerçekleştirmesi bekleniyor.
Tatbikat rahatsızlık verdi
Ukrayna krizi ile birlikte Rusya ile NATO arasında gerginliğin had safhada olduğu bir dönemde Rusya ve Belarus’un NATO ve Ukrayna sınırları yakınında ortak tatbikat yapacak olması eleştirilere neden oluyor. Özellikle Baltık ülkeleri ile Polonya ve Ukrayna yapılacak bu tatbikattan rahatsızlıklarını açıkça belirtiyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Belarus’a 30 bin asker ve modern silahlar gönderdiğini öne sürüyor.
Rus birliklerinin, Rusya'nın Ukrayna sınırına konuşlandırdığı birliklerle entegre hareket etmeye başlaması durumunda Baltık ülkeleri ve Doğu Avrupa'da güvenlik durumunun baştan sona değişebileceği öngörülüyor.
Rus askerlerinin tatbikattan sonra Belarus’a yerleşeceği iddialarına ise Kremlin açıklık getirmişti. Kremlin Sözcüsü Peskov, Rus askeri birliklerinin tatbikatların ardından ülkeye geri döneceğini açıklamıştı.
Ukrayna’dan karşı tatbikat
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da Belarus-Rusya ortak askeri tatbikatının yapılacağı 10-20 Şubat tarihlerinde ülkesinde paralel bir tatbikat yapacağını duyurmuştu.
Ukrayna tatbikatlarda, Bayraktar insansız hava araçları, Javelin ve NLAW tanksavar sistemlerini kullanacak.