TASS haber ajansının Belarus Savunma yetkililerine dayandırdığı haberinde Belarus-Polonya sınırında yaşanan mülteci krizinde şu ana dek içlerinde kadın ve çocukların da olduğu 20 mültecinin öldüğünü yazdı.
Rus haber ajansına konuşan yetkili, "Komşu ülkelerin güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet eylemleri nedeniyle sınırda Avrupa Birliği'ne (AB) geçmek için bekleyen mültecilerden 20'si hayatını kaybetti. İçlerinde kadın ve çocukların olduğu yüzlerce mülteci ise kötü muamele sonucu hırpalandı" ifadelerini kullandı.
Belarus Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Dairesi Başkanı Tümgeneral Oleg Voinov da askeri ataşelere yönelik bir brifingde yaptığı açıklamada, Belarus sınırındaki Avrupa Birliği ülkelerinin sınır muhafızlarına karşı kışkırtmayı körüklediğini söyledi.
Oleg Voinov / Fotoğraf: belarus.by
'Utanmazca ve yüzsüzce'
Belarus Devlet Sınır Komitesi, Telegram kanalında generalin açıklamalarına yer vererek, "Göçmenlere karşı özel teçhizat kullanılmasının yanı sıra, Belarus Cumhuriyeti Sınır Muhafız Teşkilatı temsilcilerine karşı provokasyonlar belgeleniyor" diye yazdı.
Voinov, "Komşularımız utanmazca ve yüzsüzce uluslararası hukuku ihlal ediyor, insanları geri itiyor ve onları Belarus'a gitmeye zorluyor" dedi.
'Mültecilere şiddet, Polonya'nın devlet politikası'
Haberde, Minsk'in vurguladığı, "Mültecilere karşı şiddet kullanımı, daha önce Avrupa'nın göçmen kotası politikasına şiddetle karşı çıkan Polonya'nın genel devlet politikasıdır" ifadelere yer verilirken yetkilinin, "Litvanya ve Polonya, Avrupa mevzuatıyla çelişen ve mültecilerin itiraz ve başvurularını incelemeden sınıra zorla itilmesine izin veren yasalar çıkarıyor" sözleri aktarıldı.
'Belarus'u haydut devlet olarak damgalamak istiyorlar'
Voinov, AB ve NATO üye devletlerinin bazı uluslararası taahhütlerini görmezden gelip tek taraflı bir şekilde yorumladığını vurgulayarak, "Belarus Cumhuriyeti sınırlarına yakın askeri-politik durum giderek gerginleşiyor ve tahmin edilmesi zorlaşıyor" dedi.
Ayrıca Voinov, "Devletler arası ilişkileri sürdürmek ve güçlendirmek yerine, aslında Belarus Cumhuriyeti'ni uluslararası olarak izole etmek ve onu 'haydut bir devlet' olarak damgalamak amacıyla tüm alanlarda kasıtlı bir baskı var" diye konuştu.
Ne olmuştu?
Belarus-Polonya sınırında gerilim, Ortadoğu ülkelerinden gelen binlerce göçmenin, Almanya gibi Avrupa ülkelerine ulaşabilmek için Polonya sınırında toplanmaya başlamasıyla yükselmişti.
Durumdan Minsk'i sorumlu tutan Varşova ve Brüksel, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'yu, ülkesine uygulanan AB yaptırımlarına karşı intikam almakla suçluyor.