Beklenen misilleme hamlesi İran'dan geldi: 'Saldırın'

İran Dini Lideri Ali Hamaney’in, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran'da öldürülmesine misilleme olarak İsrail’e doğrudan saldırı emri verdiği bildirildi.

New York Times gazetesi, İranlı üç yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran Dini Lideri Ali Hamaney’in, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran'da öldürülmesine misilleme olarak İsrail’in doğrudan hedef alınması emrini verdiğini bildirdi.

Yetkililere göre, Hamaney bu emri, Haniye’nin ölümünü duyurmasından kısa bir süre sonra, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin acil toplantısında verdi.

İSRAİL İDDİALARI NE KABUL ETTİ NE DE YALANLADI

Hamas’ın Tahran'daki Haniye’yi öldürdüğü iddialarını ne İsrail kabul etti ne de yalanladı. İsrail’in, düşmanlarını yurtdışında öldürme konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğu biliniyor. İran’ın tepkisinin ne kadar güçlü olacağı ve saldırısının nasıl şekilleneceği ise henüz netlik kazanmadı.

Ali Hamaney ve İsmail Haniye

İRAN MÜTTEFİKLERİYLE PLAN YAPIYOR

İranlı yetkililer, İranlı komutanların Tel Aviv ve Hayfa çevresindeki askeri hedeflere insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle ortak bir saldırı düzenlemeyi planladığını, ancak sivil hedefleri vurmaktan kaçınacaklarını belirtti.

Ayrıca, İran’ın Tahran, Yemen, Suriye ve Irak’taki müttefik güçleriyle koordineli bir saldırı düzenlemeyi düşündüğü ifade ediliyor.

İranlı yetkililer, Hamaney’in, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ve İran ordu komutanlarına savaşın kapsamının genişlemesi halinde saldırı ve savunma planları hazırlamaları talimatını verdiğini aktardı.

LÜBNAN, IRAK VE YEMEN İLE GÖRÜŞME

Reuters’a göre, üst düzey İranlı yetkililer, Bugün (1 Ağustos) Lübnan, Irak ve Yemen'den bölgesel müttefiklerinin temsilcileriyle bir araya gelerek, Tahran'da Hamas liderinin öldürülmesine yönelik potansiyel misillemeleri görüşecek.

Bölge, İsmail Haniyeh'nin suikastı ve İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta gerçekleştirdiği hava saldırısında Hizbullah’ın üst düzey komutanı Fuad Şükr’ün öldürülmesinin ardından genişleyen bir çatışma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

ŞÜKR VE BEDİ’NİN ÖLÜMÜ

İsrail, önceki gün Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenlemişti.

Saldırıda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın sağ kolu olduğu belirtilen Fuad Şükr’ün öldürüldüğü bildirildi. Bölgedeki güvenlik kaynakları, Şükr’ün cesedinin saldırının gerçekleştirildiği binanın enkazında bulunduğunu aktardı.

Hasan Nasrallah ve Fuad Şükr

Ayrıca, İran Devrim Muhafızlarının danışmanı Milad Bedi’nin, İsrail’in Beyrut’ta düzenlediği hava saldırısında öldüğü bildirildi. İran’ın resmi Fars Haber Ajansı, Bedi’nin, İsrail’in Hizbullah’ın üst düzey komutanı Fuad Şükr’ü hedef aldığı binada bulunduğunu ve cesedinin birkaç saat önce teşhis edildiğini açıkladı.

Dünya Haberleri