Batı'nın söz verdiği aşılar gelmedi: M çiçeği salgını kötüleşiyor

Afrika ülkeleri, M çiçeği salgınıyla mücadele ederken Batılı ülkelerden beklenen aşı yardımları hala ulaşmadı ve salgının etkileri giderek artıyor.

Afrika ülkeleri, yeni bir M çiçeği varyantı salgınıyla mücadele ederken, Batılı ülkelerden beklenen aşı yardımları hala ulaşmadı.

Salgının en ağır şekilde etkilediği Demokratik Kongo Cumhuriyeti, bu yıl 18 bin şüpheli vaka ve 629 ölüm bildirirken, yeni varyantın Burundi, Uganda, Ruanda, Kenya, İsveç ve Tayland'da da görüldüğü belirtiliyor.

SÖZ VERİLEN AŞI YARDIMLARI YAPILMADI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ilk doz aşıların birkaç gün içinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne ulaşması gerektiğini açıkladı.

Ancak, İspanya'nın 500 bin, Fransa ve Almanya'nın 100 bin, ABD'nin ise 50 bin doz aşı bağışında bulunacağını duyurmasına rağmen, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri bu taahhütlerin yerine getirilmediğini ve bu yüzden aşı dağıtımının ertelendiğini belirtti.

SADECE YÜZDE 10'U FİNANSE EDİLİYOR

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, salgınla mücadele için talep edilen 245 milyon doların yalnızca yüzde 10'unun finanse edildiğini ifade etti.

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, M çiçeği salgınının sadece Afrika'nın değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu vurguladı.

DSÖ, yakın temas yoluyla yayılan ve "clade 1b" olarak tanımlanan yeni varyant nedeniyle ağustos ortasında "halk sağlığı acil durumu" ilan etmişti. DSÖ'ye göre, hastalığa yakalanan 15 yaş altı çocuklarda ölüm oranı yüzde 8'e kadar çıkabiliyor, bu nedenle çok sayıda çocuğun ölmesinden endişe ediliyor.

Afrika ülkeleri, M çiçeği salgınıyla başa çıkabilmek için zengin ülkelerden gelen aşı yardımlarına bel bağlamış durumda. Ancak, yaşanan gecikmeler, bölgedeki sağlık krizinin daha da derinleşmesine neden oluyor.

Dünya Haberleri