Bangladeş'in kaçak başkanına soruşturma açıldı

Bangladeş'in kaçak başkanına soruşturma açıldı
Bangladeş'te eski Başbakan Şeyh Hasina ve diğer yetkililere karşı, hükümet karşıtı protestolarda insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestolar nedeniyle ülkeden ayrılarak Hindistan'a kaçan eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in de aralarında bulunduğu 10 üst düzey yetkili hakkında, gösteriler sırasında "işkence ve insanlığa karşı suçlar" işlendiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, hayatını kaybeden öğrenci Arif Ahmed Siam'ın babası Bulbul Kabir, Hasina ve diğer isimler hakkında Uluslararası Suçlar Mahkemesi'ne (ITC) başvurdu. Kabir'in avukatı Gazi MH Tamim, ITC'nin iddialar üzerine soruşturma başlattığını duyurdu.

CİNAYET DAVALARINDAN DA YARGILANACAK

Eski Başbakan Hasina, bu hafta içinde açılan üç cinayet davasında da şüpheli olarak yer aldı. Bangladeş geçici hükümetinin hukuk danışmanı Asif Nazrul, ölümlerle ilgili davaların Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nde görüleceğini ve herkesin adaletle yüzleşeceğini belirtti.

ICT, 1971 Bağımsızlık Savaşı'na ilişkin davaları yürütmek üzere özel olarak kurulmuştu, ancak bazı uluslararası gözlemciler mahkemenin adil yargılama standartlarına uymadığını ve siyasi kararlar aldığını öne sürüyor.

NE OLMUŞTU?

Bangladeş'te, 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ayında öğrenciler büyük protestolara başlamıştı.

Yüksek Mahkeme, temmuz sonunda kontenjan kotasını düşürerek protestolara son vermişti. Gösteriler sırasında şiddet olayları yaşanmış, yüzlerce kişi ölmüş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Şiddet olaylarının artmasıyla birlikte Başbakan Şeyh Hasina, askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş ve göstericiler resmi konutunu basmıştı. Geçici hükümetin kurulmasıyla Nobel ödüllü Muhammed Yunus başkan olarak göreve başlamıştı.

Dünya Haberleri