Avrupa'dan Türkiye'ye kuraklık: Su zengini ülke, artık hayal

Dünya su kıtlığıyla karşı karşıya. Avrupa'dan Türkiye'ye büyüyen kuraklık uzmanları alarm durumuna getirdi.

Avrupalılar her bahar ve yaz aylarında büyük market zincirlerinde satılan ürünler için milyonlarca tohum ekerek bölgenin verimliliğinden faydalanırken, bu sene kavurucu sıcaklar yüzünden kıtada sıkıntılar baş göstermeye başladı.

'En vahim su kıtlığı kapıda'

Bilim insanları, Avrupa’nın yüzlerce yıllık kayıtlara göre en vahim su kıtlığını yaşamakla karşı karşıya olduğunu söylüyor. Los Angeles Times, Avrupa kıtasındaki kuraklık sorununu, "Çiftlikler nadasa bırakılırken üzüm bağları kavruluyor. Rezervuarlar ve akiferler tükeniyor. Nehirler kuruyarak Roma döneminden kalma eserleri ve patlamamış savaş mühimmatlarını ortaya çıkarıyor. Orman yangınları bir düzine Avrupa ülkesini kasıp kavuruyor. Çok sayıda küçük şehir ve kasaba, muslukları kuruduğu için kamyonlarla su taşıyor" şeklinde tasvir etti.

Avrupa'nın yüzde 64'ü kuraklık tehdidiyle yüzleşiyor

En az üç ay daha "daha sıcak ve kuru" günlerin Avrupa’yı beklediğini belirten bilim insanlarının yayınladığı son rapor, Avrupa kıtasının, aralarında Britanya, Sırbistan, Moldovya ve Ukrayna’nın da bulunduğu yüzde 64’lük bir kısmının kuraklık ya da kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun haberini veriyor.

İnsan kaynaklı iklim değişikliği

Çiftçilerin birçoğunun mahsullerinde suya çok fazla ihtiyaç duyduklarını ifade etmelerine rağmen temmuz ayında Fransız hükümeti, ülkedeki su tüketimini yavaş yavaş düşürme kararını alırken ağustos ayında çiftçilere bir darbe de çiftliklerini sulayan barajların kurumasından geldi.

Los Angeles Times'a göre, "Kuraklık, çok çeşitli iklimlere ve yağış düzenlerine sahip olan Avrupa için yeni bir durum değil, mevcut kuraklık 2018'de başladı." Ancak bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin kıtayı dönüştürdüğünü ve Amerika'nın batısında olduğu gibi daha sık ve kalıcı kuraklık yaşanması olasılığını artırdığını söylüyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yalçın Kaya, küresel iklim değişikliğinin tarımsal ürünlerde hastalıklara yol açtığını belirtiyor.

Dünyanın ikinci büyük tuz gölü olan İran'daki Urmiye Gölü'nün kurumasını önce insan faktörüne, ardından iklim kriziyle gelen kuraklığa bağlayan uzmanlar, göldeki bitki ve hayvan habitatının tehlike altında olduğunu belirtiyor.

'Artık su zengini ülke diye bir şey yok'

Almanya Leipzig’deki Helmholtz Çevre Araştırmaları Merkezi’nde bir hidrolojist olan Rohini Kumar, "Avrupa’nın özellikle de orta ve kuzey bölgelerinin su zengini olduğunu düşünmeye meyilliyizdir. Ama artık böyle bir şey yok. Birkaç yıldır kuraklık yaşıyoruz. Ne tür mahsuller yetiştireceğimiz ve suyumuzu nasıl koruyacağımız konusunda yeniden düşünmeye başlamalıyız" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin en fazla yağış alan şehri Rize de alarm veriyor

Su sorunu, Türkiye'de de baş gösteren sorunlardan biri olmasıyla dikkat çekiyor. Örneğin Rize Belediyesi, yağışın az olması ve havaların sıcak gitmesi nedeniyle kentte içme suyu sıkıntısı yaşanabileceğine dikkati çekerek, vatandaşları su tasarrufunda bulunmaları konusunda uyardı.

'İklim değişikliği öldürüyor'

Araştırmacılar, bu değişimin Kuzey Atlantik'te Azor Yüksek Basıncı olarak bilinen ve gezegen ısındıkça genişleyen bir yüksek basınç sistemiyle bağlantılı olabileceğini söylüyor. Bu sistem yağışları kuzeye iterek Portekiz, İspanya ve Batı Akdeniz'i daha kuru hava şartlarına mahkum bırakıyor.

Politikacılar ve aktivistler bu krizi, dünyanın sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerini tutturamadığı ve iklim değişikliğinin daha fazla yangın, daha şiddetli fırtınalar ve yükselen deniz seviyeleri gibi daha da kötü etkilere doğru yol aldığını hatırlatan bir unsur olarak ele alıyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez geçtiğimiz günlerde Portekiz sınırındaki Extremadura'da büyük bir orman yangınında yanan ağaçları incelerken, "İklim değişikliği öldürüyor. İnsanları öldürüyor, ekosistemimizi öldürüyor, biyolojik çeşitliliği öldürüyor" diye konuşmuştu.

Kuraklık can yakıyor

Avrupa Komisyonu, mevcut kuraklığın Avrupa Birliği’ne yılda 9 milyar dolara mal olduğunu, bu sayının küresel ısınma devam ettiği sürece yüzyılın sonuna kadar 45 milyar dolara yükselebileceğini belirtiyor.

İtalya'da, Po nehrinin ciddi şekilde tükenmesinden etkilenen çeltik çiftçileri risotto kıtlığı konusunda uyarıyor.

Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya'da yağışların azalması üretimi üçte bir oranında düşürdü.

Almanya’yı ise en çok endişelendiren konunun Ren Nehri’nin kuruması olduğu bildiriliyor.

BBC'nin haberine göre, İngiltere'de Londra dahil, ülkenin güneyinde birçok bölgede 15 milyon kişiye hizmet veren Thames Water, gelecek haftalarda "hortum yasağını" uygulayacaklarını açıkladı. Ekime kadar sürebileceği belirtilen kısıtlamalar kapsamında, bahçe işleri ve yüzme havuzların doldurulması gibi işlerde aşırı su kullanımının yasaklanması bekleniyor.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri