Avrupa Birliği'nden Türkiye Mesajı!

Avrupa Birliği (AB), kısa zamanda Türkiye ile işbirliğini derinleştirmeyi ve farklılıkları gidermeyi amaçladığını açıkladı. Tüm üye ülkelerin Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulmasında hemfikir olduğu belirtildi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği üye ülkelerinin Dışişleri Bakanları gayrı resmi toplantısının ardından, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell açıklama yaptı.

"İLİŞKİLERİ İYİLEŞTİRMELİYİZ"

Borrel, AB dışişleri bakanlarının Türkiye ile ilişkiler konusunu da ele aldıklarını belirterek, “Uzun bir bekleyişin ardından Türkiye ile ilişkilerimizi tekrar masaya yatırdık. AB ve Türkiye ilişkilerinin daha da yakınlaşması çağrısı yapmamız gerektiğine inanıyorum. Her türlü karşı karşıya gelme halini aşmayı, işbirliğini canlandırmayı, bunun için Türkiye tarafına yönelmeyi, Kıbrıs konusunu konuşmayı, dış politika alanında işbirliğini geliştirmeyi, kısacası Türkiye ile ilişkileri iyileştirme yoluna girmeliyiz. Ortak çıkarlarımızın olduğu alanları geliştirmemiz ve ayrıştıran konuları azaltmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Vize serbestisi ile ilgili olarak Borrell, bu tür detayların görüşülmediğini ancak bu konularda Türkiye'nin yaklaşımının belirleyici olacağını belirtti.

“TÜRKİYE VAZGEÇİLMEZ BİR ORTAK”

AB Dönem Başkanı ve ev sahibi Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ise Belçika’nın İsrail ve Filistin konusunda iki devletli çözüme olan desteklerini yinelediklerini söyledi. AB üye ülkeleri arasında Gazze konusunda çok farklı görüşler olsa da farklı görüşlerin merkeze yaklaştığını ve insani durumun düzelmesi için bir anlaşmanın sağlanması gerektiğini söyledi. Ukrayna konusunda da Avrupa’nın desteğe devam edeceğini ve uzun vadede savunma sanayine ağırlık verilerek Avrupa güvenliğine önem verileceğini söyledi.

Toplantıda, Türkiye konusunu ele aldıklarını belirten Lahbib, “Türkiye giderek daha da vazgeçilmez bir ortak haline geldi. Karadeniz’de, tahıl anlaşmasında, Rusya ile aracılık gibi rollerde çok önemli katkıları var. Ancak hukuk devleti, demokrasi, yargı bağımsızlığı ve bazı AB üye ülkeleri ile yaşanan Kıbrıs konusu gibi sorunları da masaya yatırmak üzere çok yakın bir gelecekte toplantılar yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Dünya Haberleri