Audi'de grev: Yüzlerce araç fabrikada kilitlendi

Audi'nin Brüksel'deki Forest fabrikasında işçiler Cuma sabahı greve başladı ve yüzlerce aracın anahtarına el koyarak üretimi durdurdu. Sendikalar, fabrikanın geleceği netlik kazanana kadar hiçbir aracın çıkışına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Brüksel'deki Audi üretim tesisi, işçilerin Cuma sabahı greve başlamasıyla sarsıldı. İşçiler, yüzlerce aracın anahtarını alarak tesisin önünde herhangi bir araç çıkışına izin vermiyor. Tesiste yaklaşık 300 aracın bulunduğu belirtiliyor. Sendikalar, şirketin geleceği hakkında netlik sağlanana kadar fabrikadan hiçbir aracın çıkmayacağını duyurdu.

Audi, temmuz ayında Brüksel'deki Forest fabrikasında yeniden yapılanmaya gideceğini ve elektrikli Q8 e-tron modellerine olan talebin yavaşladığını açıklamıştı. Bu hafta ise, Volkswagen Grubu'na ait Audi markasının Brüksel tesisine yeni bir model tahsis edilmeyeceği duyurulmuştu. Bu gelişmeler, fabrikanın kapanabileceği ve binlerce işçinin işini kaybedebileceği endişelerini beraberinde getirdi.

AUDİ'DEN 'SAĞDUYU' AÇIKLAMASI

Flaman sosyalist sendikası ABVV'nin yaptığı açıklamaya göre, montaj hattı işçileri Cuma sabahı fabrikanın önüne geldiler ancak yönetim ile sendikalar arasındaki görüşmelerin ardından işe başlamama kararı aldılar. ABVV temsilcisi Franky De Schrijver, “Bu sabah fabrika tamamen doluydu. Yönetimden bir konuşma yapıldı, ardından sendikalar kısa bir açıklama yaptı ve insanlar iş bıraktı” dedi.

Audi Brüksel sözcüsü Peter D'hoore, "Şu anda tam olarak ne olduğunu araştırıyoruz. İnsanların endişeli olduğunu ve duygusal tepki verdiklerini anlıyoruz. Tüm personeli sağduyulu davranmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Brüksel tesisinde halihazırda 3.000'den fazla kişi çalışıyor. Eğer tesise yeni bir alıcı bulunamazsa ve fabrika kapanırsa, ekim ayında yaklaşık 1.500 kişi işini kaybedebilir, gelecek yıl da 1.100 kişi daha işten çıkarılabilir. Son işten çıkarmaların 2025 sonunda gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Dünya Haberleri