Sevgilisi Stella Moris, Julian Assange'ın savunma ekibinin, ABD'ye iade edilebileceğini söyleyen karara itiraz için başvuruda bulunduğunu duyurdu.
En üst mahkeme için başvuru
Sputnik'te yer alan habere göre, Moris, Londra'daki Yüksek Mahkeme'nin üç gerekçeyle ABD'ye iade edilebileceğine dair kararını Birleşik Krallık'taki en üst mahkemede temyize götürmek için başvurduklarına dair paylaşım yaptı.
Moris, itiraz başvurusunun şu anda Londra'daki Yüksek Mahkeme yargıcı tarafından incelendiğini ve ocak ayının üçüncü haftasından önce karar verilmesinin beklenmediğini aktardı.
'Yasal yolla rehin alınma'
Assange'ın kardeşi ve film yapımcısı Gabriel Shipton ekim ayında yaptığı bir açıklamada, Assange'ın ABD'ye iadesine ilişkin, "yasal yolla rehin alma" ifadelerini kullanarak, "Onu kaçırıp rehin alabilecekleri ama bunu bu yasal gerekçeyle yapabilecekleri bir yol buldular. BM İşkence Raportörü Nils Melzer, bunu 'ağır çekim bir cinayet' olarak adlandırıyor. CIA planlarından farklı değil. Washington'un Julian'ı öldürme veya WikiLeaks'in peşine düşme konusundaki fikir birliği yeni değil, uzun süredir bunu yapmaya çalışıyorlar sadece Biden yönetimi buna farklı bir şekilde devam ediyor" demişti.
175 yılla yargılanacak
Washington, Assange'ı, gazetecilik yaptığını kabul etmek yerine, 1917 tarihli Casusluk Yasası'na dayanarak 175 yıl hapis talebiyle yargılayacak. 50 yaşındaki Avustralya vatandaşı, ABD'de hakkındaki suçlamalardan mahkum edilirse, ömrünü demir parmaklıklar ardında ya da başka bir hapis halinde tamamlayabilir.
Geçtiğimiz aylarda ABD yönetimi İngiltere'ye Assange'a yönelik taahhütte bulunmuş, Yüksek Mahkeme'ye, Assange'ın ABD'deki yargı süreci boyunca gözaltında tutulacağı hapishanede uzmanların önereceği her türlü klinik ve psikolojik tedaviye erişeceği, alacağı hapis cezasını ABD'de değil, kendi memleketi Avustralya'da çekebileceğini belirten bir belge sunmuştu.
Ne olmuştu?
Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 2010'da, aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delilendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.
ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak, Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.
Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange'ın, iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.
Duruşmaların ardından 4 Ocak'ta, Assange'ın intihar riskinin yüksek olduğu, ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağı, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle "gerçek bir risk altında" bulunduğu gerekçesiyle ABD'nin iade talebi reddedilmişti.