Ankara Büyükelçisi Jeff Flake: "Elveda Türkiye"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, üç yıllık görev süresini tamamlayarak Henry Van Dyke'ın "America for Me" şiiriyle Türkiye'ye veda etti.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye'deki üç yıllık görev süresinin sona erdiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Görev süresi boyunca birçok resmi görüşme ve etkinlikte yer alan Flake, veda mesajını ünlü şair Henry Van Dyke'ın "America for Me" adlı şiirinden dizelerle paylaştı. "Elveda Türkiye" başlığıyla paylaştığı mesajında, şiirin şu dizelerini aktardı:

"Ah, yine evime döndüm, ve yine evime döndüm, Amerika'ya! Batıya doğru giden, dalgalı denizi yararak ilerleyen bir gemi istiyorum, Okyanus barlarının ötesindeki kutsanmış Yeterli Alan Ülkesine, Havanın güneş ışığıyla dolu olduğu ve bayrağın yıldızlarla dolu olduğu yer."

ERDOĞAN-FLAKE İLİŞKİSİ

Flake'in görev süresi boyunca çeşitli diplomatik görevler üstlendiği, aynı zamanda Türkiye-ABD ilişkilerinin çeşitli dönemlerinde önemli bir rol oynadığı biliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Flake'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmesini 2023 yılında eleştirmişti. Erdoğan, Flake'in Kılıçdaroğlu ile görüşmesini "ayıp" olarak nitelendirerek, "Amerika'ya bu seçimlerde bir ders vermemiz lazım. Biden'ın buradaki büyükelçisi ne yapıyor? Gidiyor bay bay Kemal'i ziyaret ediyor. Ayıptır, biraz kafanı çalıştır. Sen büyükelçisin. Senin buradaki muhatabın Cumhurbaşkanı'dır." demişti.

JEFF FLAKE KİMDİR?

Jeff Flake, 1962 doğumlu bir Amerikan siyasetçi ve diplomat olup, 2021'den 2024'e kadar ABD'nin Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Arizona'dan eski bir Cumhuriyetçi Temsilci olan Flake, senatörlük yapmadan önce Amerika'nın uluslararası ilişkilerindeki deneyimlerini geliştirdi. Eğitimini Brigham Young Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi'nde tamamlamış olan Flake, ayrıca ABD Kongresi'nde görev yaparken özellikle dış politika ve ticaret konularında aktif bir rol üstlendi. Büyükelçi olarak, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin yönetilmesinde ve iki ülke arasındaki diplomatik bağların güçlendirilmesinde önemli rol oynadı.

Dünya Haberleri