Almanya'dan Ukrayna önerisi: Marshall Planı oluşturalım

Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Ukrayna'nın yeniden yapılanması için bir "Marshall Planı" oluşturulmasından yana olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin'de düzenlenen Ukrayna'nın yeniden inşası konferansında yaptığı konuşmada, "Burada sözkonusu olan şey yeni bir Marshall Planı oluşturmaktan başka bir şey değildir" dedi.

Ukrayna'nın yeniden inşasının hemen başlatılması gereken ve kuşaklar boyu sürecek bir görev olduğunu belirten Scholz, Ukrayna'yı desteklemeye kararlılıkla devam edeceklerini söyledi.

Savaşın ne zaman biteceğini henüz bilmediklerini ifade eden Scholz, "Savaş bittiğinde de Ukrayna'nın güvenlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'Kaybedecek zaman yok'

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Ukrayna'nın yeniden inşası için küresel çaba gösterilmesi çağrısında bulundu. Von der Leyen, kaybedecek zaman olmadığını, Ukrayna'da yıkımın boyutunun büyük olduğunu belirterek hiçbir ülkenin Ukrayna'nın inşası konusunda işin üstesinden tek başına gelemeyeceğini, güçlü ortaklara ve kurumlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Berlin'deki konferansta herhangi bir siyasi karar alınması beklenmiyor.

Uzmanların tavsiyeleri daha sonra yayımlanacak ve Ukrayna için kapsamlı bir yeniden yapılanma ve modernizasyon planına ilişkin gelecekteki kararlar için karar alıcılara yol gösterecek.

Scholz'un gündeme getirdiği Marshall Planı

Marshall Planı, İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konulan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kaynaklı ekonomik yardım paketi olarak tarihte yerini aldı. Sözkonusu yardım paketi, "antikomünist" hedefleri doğrultusunda o dönemde içinde Türkiye'nin de olduğu 16 ülkeye ekonomik kalkınma yardımı sağlamıştı.

ABD'nin Marshall Planı'na Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB) ise Molotof Planı olarak bilinen kendi ekonomik planını geliştirmişti.

​​​​​

Dünya Haberleri