Berlin'de basın toplantısı düzenleyen SPD, Yeşiller ve FDP liderleri, yeni koalisyon hükümetini kurma planlarını açıkladı.
Almanya'nın 1950'lerden beri ilk üç partili koalisyon hükümeti, "Daha fazla ilerlemeye cesaret et - Özgürlük, Adalet ve Sürdürülebilirlik için İttifak" başlıklı 177 sayfalık plana göre yola koyulacak.
Koalisyon anlaşmasının ana hatları şöyle:
- Asgari ücret saatte 12 euroya yükseltilecek.
- Oy kullanma yaşı 16'ya düşürülecek.
- (Astronomik kiralara karşı) Daha fazla konut inşa edilecek. Yılda 400 bin daire hedefinin çeyreğini devlet finanse edecek.
- Göçmenlerin beş yıl ikametten sonra vatandaşlık başvurusunda bulunmalarına izin verilecek.
- Çifte vatandaşlığa imkan sağlanacak.
- Katılım Yasası öngörülüyor.
- Demokrasi Teşvik Yasası çıkarılacak.
- Göçmenlere yönelik destek projeleri sürdürülecek.
- NSU kurbanları için dokümantasyon merkezi oluşturulacak.
- Müslümanların gençlik örgütleri desteklenecek.
- Türkiye önemli bir partner olarak kalacak, ancak yeni fasıl açılmayacak ve kapanmayacak. AB-Türkiye Diyaloğu sürecek. Özellikle sivil toplum ve gençlik örgütleriyle iletişim geliştirilecek.
'Almanya'da değişimin yolu açıldı'
CHP Berlin Birliği Başkanı Kenan Kolat, Almanya'da koalisyon hükümetinin açıklanması ardından halktv.com.tr'ye değerlendirmelerde bulundu. Kolat, "Önümüzdeki hafta kesin olarak açıklanacak yeni Başbakan. Tabii Olaf Scholz çok önemli bir isim. Yani Sosyal Demokrat (SPD), Yeşiller ve Hür Demokratlar'ın (FDP) koalisyonu Almanya'da bir değişimin yolunu açıyor" ifadelerini kullandı.
Kolat, "Angela Merkel çok başarılı bir başbakandı bunu kabul etmek gerekir ama daha net bir koalisyon protokolünün ortaya çıktığını görüyoruz şu an itibariyle" diye konuştu.
Göçmenlere yönelik alınacak yeni kararlara dair bilgiler veren Kolat, "Göçmenler açısından bakıldığında çifte vatandaşlık geliyor, Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaştırılıyor. Almanya'da göçmenlere yönelik topluma katılımı artırmak amacıyla 'Katılım Yasası' da yolda. Demokrasi Teşvik Yasası gelecek ve böylelikle Müslümanlara yönelik gençlik örgütlerinin teşvik edileceği de gelen bilgiler arasında" dedi.
"Türkiye'de insan hakları ve hukuk konusunda yaşanan ciddi sıkıntılar nedeniyle Avrupa Birliği üyeliği konusunda yeni bir adım atılmayacak gibi görünüyor" ifadelerini kullanan Kolat, "Yani Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusu donduruldu diyebiliriz. Hür Demokratlar Avrupa Birliği üyelik konusunun tamamen kapanmasını istiyordu bu olmayacak ama söz konusu konu da dondurulmuş bir şekilde kalacak" diye konuştu.
Türkiye ile Sivil Toplum nezdinde ilişkiler artacak
Kolat, Almanya ve Türkiye ilişkilerinin yeni hükümet döneminde özellikle sivil toplum bandında seyredeceğini belirterek, "Gençlere yönelik sivil toplum bandında iletişimlerin artmasını bekliyoruz" diye konuştu.