Federal Adalet Dairesi (BfJ), Almanya'da çocuk velayet haklarının ihlal edilerek bir ebeveynden diğerine kaçırılma vakalarıyla ilgili son verileri paylaştı.
DW Türkçe'nin haberine göre 2023 yılında BfJ, toplam 527 yeni dosyayı işleme aldı. Bu dosyaların 437'si ebeveynden birinin çocuğu kaçırma olaylarını içerirken, 90 dosya ise bir ebeveynden diğerine çocuğun gösterilmemesiyle ilgiliydi.
ULUSLARARASI ÇOCUK KAÇIRMA SÖZLEŞMESİ: BfJ'NİN ROLÜ
Almanya'nın Bonn şehrinde bulunan Federal Adalet Dairesi, Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi'ni uygulamada merkezi bir rol üstlenmektedir. Bu sözleşme kapsamında, Almanya'da hukuka aykırı biçimde başka bir ülkeye götürülen veya gösterilmeyen çocuklarla ilgili anne veya babaların taleplerini değerlendirir ve destekler.
TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR PARTNER ÜLKE
Sözleşmeye taraf ülkeler arasında Almanya, dosya sayısı bakımından Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'den sonra üçüncü sırada geliyor.
BfJ verilerine göre "çocuğu kaçıran ebeveynin büyük çoğunluğunu anneler oluşturuyor."
2023 yılında işleme alınan 437 vakadan 236'sında çocuklar Almanya'dan bir başka sözleşmeye taraf ülkeye, 201 vakada ise bir başka sözleşmeye taraf ülkeden Almanya'ya kaçırıldı. Dosya sayılarında 43 ile Ukrayna ilk sırada. Onu 38 ile Türkiye ve 35 ile Polonya takip ediyor. Bir başka sözleşme ülkesine iletilen taleplerde 29 dosya ile Türkiye en önemli partner ülke. Bir başka sözleşme ülkesinden gelen taleplerde ise 33 dosya ile Ukrayna ve 17 dosya ile Polonya bulunuyor.
ULUSLARARASI SÖZLEŞMENİN AMACI VE DAİRENİN ROLÜ
Uluslararası Çocuk Kaçırma Sözleşmesi'nin temel amacı, hukuka aykırı biçimde bir başka ülkeye götürülen veya alıkonulan çocukları olumsuz sonuçlardan korumaktır. BfJ, bu çocukların mümkün olan en kısa sürede mutat meskenlerine geri getirilmesini sağlamak için danışmanlık ve destek sağlar. Daire, müdahalesinin mecburi olmadığını ancak istişari bir rol oynadığını belirtmektedir. Bu nedenle, açıklanan dosya sayıları sadece olayların genel bir resmini sunmaktadır.