Almanya diken üstünde: Aşırı sağ adım adım geliyor!

Almanya'da bugün gerçekleşen seçimde aşırı sağ parti AfD, Almanya'nın Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde ilk sırada yer alarak, Federal Şansölye Olaf Scholz'un koalisyonunu büyük bir hezimete uğratma riski taşıyor.

Fotoğraf: Marco Steinbrenner/DeFodi Images/picture alliance

Almanya’da Pazar günü (1 Eylül) iki doğu eyaletinde yapılan seçimlerde, aşırı sağcı Alternatif Almanya Partisi (AfD) ilk kez bir eyalet seçiminde önde görünüyor ve Federal Şansölye Olaf Scholz'un koalisyon hükümetinin büyük bir hezimete uğrayacağı öngörülüyor.

Reuters'ta yer alan habere göre, Thüringen'de %30 ile anketlerin birinci sırasına yerleşen AfD, Saksonya'da da %30-32 arasında bir destek oranına sahip ve burada da muhafazakârlarla başa baş bir yarış içinde.

Eğer AfD seçimleri kazanırsa, bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir Alman eyalet parlamentosunda aşırı sağcı bir partinin en fazla sandalyeye sahip olacağı ilk durum olacak.

Ancak, AfD'nin eyalet hükümetini kurması zor görünüyor; çünkü oy oranı bir çoğunluğa yetmiyor ve diğer partilerle iş birliği yapmayı reddediyorlar. Yine de AfD'nin ve yeni kurulan Sahra Wagenknecht İttifakı'nın (BSW) güçlü performansı koalisyon kurulmasını karmaşıklaştırabilir. Seçimler saat 18:00'da sona erecek.

OLAF SCHOLZ'A 'YALANCI' PROTESTOSU

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Thüringen eyaletine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Jena şehrindeki bir konuşmasında "Yalancı!" şeklinde tezahüratlarla karşılandı.

Aynı ortamda "Volksverräter" sloganı da duyuldu; bu ifade "vatan haini" anlamına geliyor ve birçok kişi bu terimi Nazi çağrışımları ile ilişkilendiriyor.

Başbakan Scholz'un partisinin yanı sıra koalisyon ortakları olan Yeşiller ve Liberaller, Thüringen'de öyle kötü bir durumda ki eyalet parlamentosunda tek bir koltuk bile kazanamayabilirler. Bu bölgede AfD ise anketlerde en yüksek sırada yer alıyor.

SOLİNGEN SALDIRISI GÖÇMEN KARŞITLIĞINI ARTIRDI

10 gün önce batı Almanya’nın Solingen şehrinde meydana gelen ve IŞİD ile bağlantılı bir bıçaklama saldırısı, göçmenlik konusundaki endişeleri daha da körüklemiş ve hükümetin bu konudaki yönetimini eleştiren tepkilere yol açmıştı.

AfD'nin Thüringen'deki lideri Björn Höcke, "Özgürlüklerimiz, ülkeye uyum sağlamayan kişilerin alınması nedeniyle giderek kısıtlanıyor" şeklinde açıklamalarda bulundu. Höcke, Berlin'deki Nazi soykırım anıtını "utanç anıtı" olarak nitelendirmiş ve bu yıl başında bir parti mitinginde Nazi sloganı kullandığı için para cezasına çarptırılmıştı.

AfD VE BSW'NİN YÜKSELİŞİ

Pazar günü %12-20 oranında bir oy alması beklenen BSW, her iki eyalette de kilit oyuncu konumuna gelebilir. Ancak, dış politika görüşleri, BSW'yi ulusal düzeydeki ana akım partilerle iş birliği için uygun bir ortak yapmıyor.

AfD ve BSW'nin, iki eyalette toplamda %40-50 oy alması bekleniyor; bu oran, ulusal düzeyde %23-27.5 arasında kalıyor ve bu durum, birleşmeden 30 yıl sonra Doğu ve Batı Almanya arasındaki bölünmeyi gözler önüne serdi.

Dünya Haberleri