Avrupa 2015 yılında 2. Dünya Savaşı'nın ardından en büyük mülteci akınına uğramıştı. Mülteci göçünün had safaya ulaşması, Almanya'nın aynı dönemde kapıları mültecilere açmasına neden oldu. Dönemin Cumhurbaşkanı Angela Merkel, yaptığı açıklama ile Almanya'nın artık kapısına sığınan mültecileri Avrupa'da ilk ayak bastığı ülkeye geri göndermeyeceğini ve ülkeye alacağını açıklamıştı.
Geçen sürede başta Hollanda olmak üzere aşırı sağın yükselmesi ve artan mülteci karşıtlığı Almanya'nın da bazı tedbirler almasına neden oldu. Almanya 2015 yılından beri mültecilere açtığı sınır kapılarını tekrar kapatacağını duyurdu.
Söz konusu karar Yunanistan'da yeni bir mülteci dalgası korkusuna neden oldu. Bu karar kapsamında Almanya tekrar kapısına sığınan mültecileri ayak bastığı ilk ülkeye tekrar gönderebilir. Mültecilerin Avrupa'ya geçmek için ilk ayak bastığı ülkelerden olan Yunanistan'ı yeni bir mülteci krizi korkusu sardı.
YUNAN BASININDAN KARARA SERT TEPKİ
Almanya'nın aldığı karar, Yunan basınında geniş yer buldu. Gazeteler ve siyasiler Alman hükümeti tarafından alınan kararı sert bir dille eleştirdi.
Hükümete yakın "Kathimerini"gazetesi, manşetine taşıdığı haberi "Berlin'le güç mücadelesi ve 2015'teki kabus" başlığıyla duyurdu. Gazete, 2015'te büyük krize yol açan sınır kapatmalarına benzer bir zincirleme tepkinin olmasından endişe ediyor.
Sosyal demokrat PASOK partisine yakın "To Vima" gazetesi ise haberi "Kapalı sınırlar, açık yaralar" başlığıyla manşetine taşıdı. Gazete, Yunanistan’ın göçmenlerin geri dönüşünü kabul etmeyeceğini ve Avusturya, Polonya, İspanya, Bulgaristan ve Malta hükümetleriyle ittifaklar kurmaya başladığını bildirdi.
"Proto Thema" gazetesi ise Almanya’yı, iki eyalette aşırı sağcı AfD’nin seçim zaferine yanıt olarak "iç politikasını ihraç etmekle" suçladı. Mültecilerin geri gönderilmesinin AB'yi istikrarsızlaştırma riski taşıdığına dikkat çekildi.
"Apogevmatini" gazetesi ise Almanya'nın Schengen Anlaşması'nı ihlal ettiğini belirterek, kararın Yunanistan gibi ilk kabul ülkeleri için bir "domino etkisi" yaşatacağına dikkat çekti.
"ALMANYA KAPATIYOR, ERDOĞAN AÇIYOR"
Atina'da yayınlanan günlük bir gazete olan "Eleftheros Typos" ise Almanya'nın "tek taraflı kararı" nedeniyle "yeni göç krizi" yaşanacağı konusunda endişelerini manşetlerine taşıdı. Gazete ayrıca Almanya'nın sınırlarını kapattığını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise sınırları açtığını öne sürdü. Bunun Yunanistan'da büyük bir göçmen krizi oluşturacağı belirtildi.
"300 BİN AFGAN YUNANİSTAN'A GÖNDERİLMEYE ÇALIŞILIYOR"
"Kontra" gazetesi ise Yunanistan Göç Bakanlığı'ndan geldiği iddia edilen "Almanya her göçmen için bize 15.000 Euro teklif ediyor. Olaf Scholz, 30.000 Afganın Yunanistan'a geri dönmesi için baskı yapıyor" bilgisine yer verdi.
"Real News" ise "Scholz göç sorununu alevlendiriyor" başlığıyla kararı manşetine taşıdı.
Son olarak, "Dimokratia" gazetesi "Göçmenler Scholz'u Başbakanlık'tan 'deport ediyor'" başlığıyla Alman Cumhurbaşkanının siyasi kariyerini kurtarmak için "AB'nin temellerine bir bomba yerleştirdiğini" yazdı.