Almanya'da Würzburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gisela Müller Brandeck Bodcquet, türbanından dolayı derse almak istemediği 19 yaşındaki Türk öğrenciden hem mektup yazarak, hem de anfide herkes için özür diledi.
TÜRBANI ÇIKARMASINI İSTEMİŞTİ
Würzburg Üniversitesi'nde öğretim üyesi ile öğrenci arasında türban nedeniyle yaşanan gerginlik, öğretim üyesinin özür dilemesiyle son buldu. Üniversitede uluslararası ilişkiler ile siyaset bilimi dersi veren Prof. Dr. Gisela Müller Brandeck Bodcquet, anfide fark ettiği türbanlı kız öğrenciden, üniversitenin laik bir ortam olduğunu ve dini sembollerin üniversitelerde bulunmayacağını gerekçe göstererek başındaki türbanını çıkarmasını istemişti.
ÖĞRENCİLERİN ÖNÜNDE SÖYLEMİŞTİ
İki hafta önce derse başlamadan önce kız öğrenciye çıkışan öğretim üyesi, bunu da tüm öğrencilerin önünde ve mikrofonda konuşarak yapınca tepki olarak sınıftaki bazı öğrencilerin sınıfı terk ederek protesto etmesine yol açmıştı. Bu talebinin Müslüman kadınları içerdiğini söyleyen profesör, talebine gerekçe olarak sınıfın seküler bir alan olmasını gösterdi. Ancak profesörün başörtüsünü çıkarmayanların sınıfını terk etmesini istemediği belirtse de, tepki olarak öğrenciler sınıfı terk etmekten vazgeçmedi.
Olayın Almanya'da gündem haline gelmesinin ardından geçen iki hafta sonra hatasını anladığını belirten profesör, öğrencisine mektup göndererek takındığı yanlış tutumdan dolayı kendisini affetmesini istedi.
ÖZÜR MEKTUBUNU ANFİDE OKUDU
Prof. Müller Brandeck Bodcquet, türban takan genç kızdan özür dilediğini de ders verdiği öğrencilerine anfide açıkladı. Profesör bir adım daha atarak öğrencisine gönderdiği mektubu okudu. Prof. Özür mektubunda şu ifadelere yer verdi:
“Anfide mikrofonu elime alıp sizden türbanınızı başınızdan çıkarmanızı istediğimde, direk sizi hedef aldım. Direkt size hitap ettim. Bundan dolayı siz kendinizi kişisel olarak sıkışmış ve dışlanmış hissettiniz. Siz kendinizi hedef alınmış ve gözetim altında hissettiniz. Sizden bunun için özür diliyorum. Özrümü kabul ederseniz çok sevinirim”
ÖĞRENCİLER ÖZRÜ YETERLİ BULMADI
Profesörün yazdığı mektubu anfide okuması kimi öğrencileri memnun ederken kimileri de yeterli bulmadı. Yeterli bulmayan öğrenciler, üniversite yönetiminin dışlanmaya karşı daha fazla adım atmasını istedi.